Antibakteriyel toz katkılı/katkısız polipropilen esaslı cerrahi maskelerin CO2 tavlaması ile hidrofobikliğinin ve antibakteriyel özelliklerinin geliştirilmesi
Improvement of hydrophobicity and antibacterial properties of polypropylene based surgical masks with/without antibacterial powder additive by CO2 annealing
  1. Tez No: 784365
  2. Yazar: MERVE ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA TOPÇU ŞENDOĞDULAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel maske, Karbondioksit tavlama, Hidrofobik membran, Antibacterial mask, Carbon dioxide annealing, Hydrophobic membrane
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tekstiller üzerindeki mikrobiyal çoğalmaları en az indirmek çok büyük önem taşımaktadır. Bu durumda, hidrofilik ve rejenere tekstiller mikroorganizmaların büyüyüp çoğalmasına karşı daha savunmasızdır. Günümüz koşullarında koronavirüs ve grip salgınlarında önerilen maske kullanımı topluluklarda, çalışma ortamlarında hijyen açısından ve virüsten korunmak için maskelerimiz yeteri kadar korumalı olmamaktadır. Bunun için bu çalışmada, antibakteriyel ve hidrofobik özelliğe sahip membranlar üretilebilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, polipropilen (PP) ve polietilen glikol (PEG) harman polimer çözeltisine antibakteriyel katkı eklenmesi sonucunda karbondioksit (CO2) tavlama yardımıyla antibakteriyel özelliğin etkinlik süresinin ve verimliliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Ek olarak CO2 tavlama yöntemi ile membrana hidrofobiklik de kazandırılmıştır. Elde edilen membran optik mikroskopta, USB dijital kamerada incelenmiş ve antibakteriyel test, temas açısı ölçümleri yapılmıştır. Membranlara gümüş katkılanarak antibakteriyel özellik kazandırıldı. Kireç katkısı ile membranlar hidrofilik özellik kazanmıştır. Kireç suyu seven yapıya sahip olduğu için nemlilik oluşturmakta ve bakteri üremektedir. Böylelikle bu çalışma ile sağlık açısından önemli kazanımlar elde edildiği ve aynı maskenin saatlerce ve günlerce kullanımına bağlı yetersiz korumanın iyileştirileceği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Minimizing microbial growth on textiles is of paramount importance. In this case, hydrophilic and regenerated textiles are more vulnerable to the growth and reproduction of microorganisms. In today's conditions, the use of masks recommended in coronavirus and influenza epidemics is not sufficiently protective in terms of hygiene in communities, working environments and to protect against the virus. For this reason, this study aims to produce membranes with antibacterial and hydrophobic properties. In this context, as a result of adding antibacterial additives to the polypropylene (PP) and polyethylene glycol (PEG) blend polymer solution, it was aimed to increase the duration and efficiency of the antibacterial property with the help of carbon dioxide (CO2) annealing. In addition, hydrophobicity was imparted to the membrane by CO2 annealing. The obtained membrane was examined under optical microscope, USB digital camera and antibacterial test and contact angle measurements were made. Silver was doped into the membranes to give antibacterial properties. With lime additive, membranes gained hydrophilic properties. Since lime has a water-loving structure, it creates humidity and bacteria grow. Thus, it was concluded that significant health gains were achieved with this study and that inadequate protection due to the use of the same mask for hours and days would be improved.