Echinops borae ve Echinops pungens türlerinin antienzim ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of antienzyme and antioxidant activities of Echinops borae and Echinops pungens
- Tez No: 784366
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM VURAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN ŞAPCI SELAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Asteraceae, Compositae, Echinops, Elastaz, Kollajenaz, Antioksidan, GC-MS, Asteraceae, Compositae, Echinops, Elastase, Collagenase, Antioxidant, GC-MS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren Echinops pungens ve endemik olan Echinops borae türlerinin antioksidan özellikleri ve antienzim inhibitör etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, E. borae ve E. pungens türlerinin toprak altı ve toprak üstü kısımlarının su, metanol, kloroform ve hekzan çözücüleri kullanılarak ekstraksiyonu yapılmıştır. Bitkisel ekstrelerin antioksidan kapasitesinin belirlenmesinde fenolik madde içeriği ve DPPH (2,2-difenil-1-1-pikrilhidrozil) serbest radikali giderme aktivitesini içeren metodlar uygulanmıştır. Enzim inhibitör etkilerinin araştırılması için antielastaz ve antikollajenaz aktiviteleri incelenmiştir. Ayrıca çalıştığımız türlere ait ekstrelerin içeriğinde bulunan moleküllerin belirlenmesi için GC-MS analizi de yapılmıştır. Sonuç olarak, Echinops borae ve E. pungens türlerinin antioksidan ve antienzim aktivitelerinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu türlerin antioksidan ve antienzim kaynağı yanında; antifungal, antibakteriyal, antitümör ve antiartritik kaynağı da olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we have tried to determine the antioxidant properties and antienzyme inhibitory effects of naturally occurring Echinops pungens and endemic Echinops borae species in Turkey. To this end, the belowground and aboveground parts of E. borae and E. pungens species were extracted using water, methanol, chloroform and hexane solvents. Methods including phenolic content and DPPH (2,2-diphenyl-1-1-picrylhydroyl) free radical scavenging activity were used to determine the antioxidant capacity of herbal extracts. Antielastase and anticollagenase activities were used to investigate the enzyme inhibitory effects. In addition, GC-MS analysis was performed to determine the molecules contained in the extracts of those species. As a result, the antioxidant and antienzyme activities of Echinops borae and E. pungens species were found high increased. In addition to the antioxidant and antienzyme source of these species; we concluded that they may also be an antifungal, antibacterial, antitumor and antiarthritic sources.