Mimari formun hesaplamalı tasarım düşüncesi içinden değerlendirilmesi
Evaluation of architectural form within computational design thinking
- Tez No: 784413
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA SERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimari form, Hesaplamalı tasarım düşüncesi, Karmaşıklık, Süreç, Madde, Malzeme, Architectural form, Computational design thinking, Complexity, Process, Substance, Material
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Mimari formun hesaplamalı tasarım düşüncesi içinden üretilmesi günümüzde yeni bir maddilik anlayışını da beraberinde getirmiştir. Hesaplamalı tasarım düşüncesi, mimari formun hem oluşum süreci hem de varoluş süreci ile ilgilenmektedir. Söz konusu tasarım ortamları formu karmaşık organizasyonlar olarak meydana getirerek, canlılık, dinamiklik, tutarlılık gibi bazı özellikler yüklemektedir. Çalışma kapsamında çağdaş mimari formun halleri ve hesaplama anlayışı ile olan bağlantıları irdelenmektedir. Üç farklı bakış açısıyla değerlendirme tamamlanmıştır; mimari organizasyonların karmaşıklığı, sürecin etkisindeki mimari form ve maddenin keşfedilen potansiyelleri ile ortaya çıkan mimari form. Değerlendirme, var olan hesaplamalı yaklaşımları ve ürünlerini yorumlanabilir kavramsal bir düzleme taşıyarak, çözümlemeyi ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Karmaşıklık bağlamında değerlendirmeler, mimari formun bütünlüklü ve katmanlı hallerinin, tasarıma etkisini ortaya koymaktadır. Mimari formun karmaşıklığını organize etmek ve gelişkin formlar elde etmek amacıyla sistem teorisine başvurulmaktadır. Süreç, düzleminden değerlendirmeler, mimari formun davranışlarını, yönelimlerini, evrimlerini açığa çıkarmaktadır. Tasarım aşamasından itibaren formu, etkileşimli bağlantılarla duyarlı, esnek ve örgütlenen bir varlık olarak kurgulamayı sağlamaktadır. Madde ise barındırdığı içsel gücünü kullanarak kimi zaman da başka maddelerle reaksiyona girerek mimari formu ortaya koymaktadır. Keşfedilmeyi bekleyen bu potansiyeller oluşturulan hacmin mekânsal değere sahip olmasında etkin rol oynamaktadır. Mimari forma üzerinden kurgulanan başlıklarla hesaplamalı tasarımın imkanları ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The production of architectural form through the notion of computational design has brought with it a new understanding of materiality that is felt today. Computational design thinking deals with both the formation process and the existence process of architectural form. These design environments create the form as complex organizations and impose some features such as vitality, dynamism and consistency. Within the scope of the study, the states of contemporary architectural form and its connections with the understanding of computation are examined. The evaluation was completed from three different perspectives: the complexity of architectural organizations, architectural form influenced by process, and architectural form emerging from the discovered potentials of matter. The evaluation aims to analyze and develop existing computational approaches and products by bringing them to an interpretable conceptual level. In the context of complexity, the evaluations reveal the impact of the holistic and layered forms of architectural form on the design. System theory is used to organize the complexity of architectural form and to achieve improved forms. Evaluations from the perspective of process reveal the behaviors, orientations and evolutions of architectural form. From the design phase onwards, it enables the form to be constructed as a sensitive, flexible and organized entity with interactive connections. Matter, on the other hand, reveals the architectural form by using its inherent power and sometimes reacting with other substances. These potentials waiting to be discovered play an active role in the spatial value of the created volume. The possibilities of computational design were questioned with the titles constructed on the architectural form.