Sosyal medya kullanan genç yetişkin bireylerde beden algısı ve sosyal görünüş kaygısının incelenmesi
Investigation of body perception and social appearance anxiety in young adult individuals using social media
- Tez No: 784528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal görünüş kaygısı, beden algısı, Social media, social appearance anxiety body perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sosyal medyanın bireylere faydalı içerikleri olmasının yanında kullanımının yaygınlaşması ve içeriklerin çeşitlenmesiyle birlikte birçok noktada ruh sağlığı açısından zararları da görülmektedir. Günümüzde sosyal medya kullanıcıları kendileriyle ilgili paylaşımlarını arttırmakta ve bu paylaşımları üzerinden diğerlerinden kabul görme ve beğenilme ihtiyacı duymaktadırlar. Bu araştırmanın amacı, sosyal medya kullanan genç yetişkin bireylerde beden algısı ve görünüş kaygısının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi, 18-37 yaş arası 400 genç yetişkin katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda araştırmada veri toplama aracı olarak katılımcılara demografik bilgi formu, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) ve Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) uygulanmıştır. Verilerin analizi, sosyal bilimler için istatistik programı olan SPSS (Statistical Package Programme For Social Sciences) 25 paket programı ile sağlanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre yaş, eğitim durumu, ideal kilo yorumu, ekran süresi, internet kullanım amacı, boy degişkeni ile Beden Algısı Ölçeği'nden alınan puanlar arasında da istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık görülürken; cinsiyet, medeni durum, ağırlık, sosyal medya kullanımı değişkeni ile Beden Algısı Ölçeği'nden alınan puanlar arasında da istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Eğitim durumu, medeni durum, ideal kilo yorumu, boy, ağırlık, ekran süresi, internet kullanım amacı değişkeni ile Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği'nden alınan puanlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık görülürken, cinsiyet, yaş, sosyal medya kullanımı değişkeni ile Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği'nden alınan puanlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Ayrıca Sosyal Görünüş Kaygısı düzeyi ve Beden Algısı düzeyi arasında anlamlı düzeyde negatif yönde ve yüksek şiddette korelasyonel ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Besides the fact that social media has a lot of useful content for individuals, with the widespread use of social media and the diversification of content, it is seen that it is harmful in terms of mental health in many different respects. Nowadays, social media users have started to reveal more about themselves online, since they need approval and appreciation from other people. This study aims to investigate body image and appearance anxiety in young adults using social media. The study sample consists of 400 young adult participants between the ages of 18-37. For this purpose, demographic information forms, Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) and Body Perception Scale (BPS) are used in the research as data collection tools. The analysis of the data was provided by SPSS (Statistical Package Program for Social Sciences) 25 program. According to the results obtained in the study, a statistically significant difference was observed between the age, educational status, ideal weight interpretation, screen time, internet usage purpose, height variable and the scores obtained from the Body Perception Scale; however, there was no statistically significant difference between the variables of gender, marital status, weight, social media use and the scores obtained from the Body Perception Scale. Statistically, a significant difference was observed between the variables of educational status, marital status, height, weight, ideal weight interpretation, screen time, the purpose of internet use and the scores obtained from the Social Appearance Anxiety Scale, but there was no statistically significant difference between the gender, age, social media use variables and the scores obtained from the Social Appearance Anxiety Scale. In addition, a significant negative and high-intensity correlational relationship was found between the level of the Body Perception Scale and the level of the Social Appearance Anxiety Scale.