Öksürük ilacı olarak kullanılan kimyasal ve bitkisel içerikli ilaçların antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
The antimicrobial and antioxidant activities of chemical and herbal medicines used as coughmedicine
- Tez No: 784574
- Danışmanlar: DOÇ. ÖMER ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyal, antioksidan, öksürük şurubu, Antibacterial, antioxidant, cough syrup
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan öksürük şuruplarının antibakteriyal ve antioksidan etkilerinin olup olmadığı araştırılmıştır. Tez kapsamında toplam 10 tane kimyasal ve bitkisel kökenli ilaç kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, test edilen 10 öksürük kesici ilaç etken maddesinin ekstraktının, P.aeruginosa, E. feacalis,E.coli,K. pneumoniae ve A.niger'ekarşı potansiyel antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. İncelenen ilaçlar arasında1 numaralı ilacın antibakteriyal etki açısından en etkili şuruplardan biri olduğu tespit edilmiştir. Test edilen ilaçların hücre membranının bütünlüğüne zarar veren lipid peroksitlerinin oluşumunu önlemesi ya da oluşanları yok edip edememe potansiyelinin olup olmadığının araştırılması klinik açıdan önem taşımaktadır. İlaçların çok küçük kısımlarının (0.1 µL) oldukça etkin derecede lipid peroksidasyonunu inhibe ettiği ortaya konulmuştur. Özellikle 1, 6, 7 ve 10 numaralı ilaçların FRAP değerleri ile de uyumlu olarak %15 ler oranında inhibisyon sağladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, commonly used in cough syrup in Turkey, it has investigated whether the effect of antibacterial and antioxidant.A total of 10 chemical and herbal drugs were used in the thesis.The results obtained in this study showed that the extract of the 10 cough suppressants tested had potential antibacterial activity against at P.aeruginosa, E. feacalis,E.coli,K. pneumoniae andA.niger.The medicine numbered as one, in our study it was found that syrup is one of the most effective syrups.It is clinically important to test whether the drugs tested have the potential to prevent the formation of lipid peroxides that are detrimental to the integrity of the cell membrane, or whether they can destroy them. It has been shown that very small portions (0.1 µL) of the drugs inhibit lipid peroxidation very effectively. In particular, it has been shown that drugs 1, 6, 7 and 10 provide 15%inhibition in compliance with FRAP values.