Bayburt bölgesi ballarının polen analizi
Polen analysis of honey from Bayburt region
- Tez No: 785052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Bal Arısı, Polen, Bayburt, melissopalinoloji, Beekeeping, Honey Bee, Pollen, Bayburt, Melissopallinology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bayburt ili ve bağlı ilçeleri ile 42 farklı bölgesinden Eylül ayında toplanan bal örneklerinde polen analizi yapılmıştır. Bu örneklerin 10 gramında bulunan polenlerin ait olduğu bitki taksonları tespit edilmiştir. Çalışmada bal örneklerinde dominant polene raslanmamıştır. Çalışmada, Onobrychis spp. 13 örnekte (Ö1, Ö7, Ö8, Ö9, Ö17, Ö18, Ö24, Ö26, Ö25, Ö27, Ö33, Ö39, Ö42) Achillea spp. 11 örnekte (Ö2, Ö9, Ö10, Ö15, Ö16, Ö21, Ö22, Ö26, Ö30, Ö31, Ö33) Aster spp. 5 örnekte (Ö5, Ö27, Ö34, Ö36, Ö40), Spergula spp. 4 örnekte (Ö10, Ö20, Ö30, Ö31), Rosa spp. 2 örnekte (Ö11, Ö12), Salvia spp. 1 örnekte (Ö13), Xanthium spp. 2 örnekte (Ö35, Ö41) sekonder polen olarak tespit edilmiştir. Bu araştırmada bulunan en yüksek polen % 30 frekans ile Onobrychis spp. Olmuştur. Astragalus spp., Crepis spp., Epilobium spp., Rosa spp., Salix spp., Verbascum spp., Thymus spp., Astragalus spp., Carduus spp., Cerasus spp. ve Coronilla spp. polenlerde genellikle minör polen olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pollen analysis was carried out in honey samples collected in September from Bayburt province and its districts and 42 different regions. The plant taxa belonging to the pollen found in 10 grams of these samples were determined. Dominant pollen was not found in honey samples in the study. In the study, Onobrychis spp was found in 13 samples (S1, S7, S8, S9, S17, S18, S24, S26, S25, S27, S33, S39, S42), Achillea spp. in 11 samples (S2, S9, S10, S15, S16, S21). , Ö22, Ö26, Ö30, Ö31, Ö33), Aster spp. in 5 samples (Ö5, Ö27, Ö34, Ö36, Ö40), Spergula spp. in 4 samples (Ö10, Ö20, Ö30, Ö31), Rosa spp. in 2 samples (Ö11, Ö12), Salvia spp. in 1 sample (Ö13), Xanthium spp. in 2 samples (Ö35, Ö41) were detected as secondary pollen. The highest pollen found in this study was Onobrychis spp with 30% frequency. In honey samples, Astragalus spp., Crepis spp., Epilobium spp., Rosa spp., Salix spp., Verbascum spp., Thymus spp., Astragalus spp., Carduus spp., Cerasus spp. and Coronilla spp. were generally detected as minor pollen.