Bafra ovasında bulunan bazı halofit bitkiler üzerine ekolojik araştırmalar
Ecological investigations on some halophytic plants in Bafra plain
  1. Tez No: 78562
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ GÜRAY KUTBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Halofit, Biyomas, Tür Çeşitliliği, Niş Genişliği, Besin Elementleri, Bafra Ovası, Halophyte, Biomass, Species Richness, Niche Breadth, Nutrients, Bafra Plain
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV BAFRA OVASINDA BULUNAN BAZI HALOFİT BİTKİLER ÜZERİNE EKOLOJİK ARAŞTIRMALAR ÖZET Bu araştırma, Türkiye'nin kuzeyinde bulunan Samsun'nun Bafra ilçesindeki Kızılırmak Nehrinin ikiye böldüğü Bafra Ovasında, bu nehrin doğu tarafına kalan alandan alınan iki farklı lokalitede yürütülmüştür. I. lokalite, Doğanca Köyünün kuzeyinde yer alan bir mera içerisindedir. Yazlan ince bir tuz örtüsü ile kaplı olan bu lokalitede Spergularia marina (L.) Gris. (Caryophyllaceae), Salicornia europaea L. (Chenopodiaceae) ve Alhagi pseudoalhagi (Bieb.) Desv. (Fabaceae) bulunmaktadır. II. lokalite ise Koşu Köyü'nünden biraz daha kuzeyde Kızılırmak Nehrine hemen hemen 1 km'lik mesafededir. Bu lokalitede ise Spergularia marina (L.) Gris. (Caryophyllaceae), Salicornia europaea L.'nın (Chenopodiaceae) yanı sıra Suaeda maritima L. (Chenopodiaceae), Artemisia santonicum L. (Asteraceae) ve Aster tripolium L. (Asteraceae) bulunmaktadır. Bu lokalitelerden toplanan bitki örneklerinde her türün, toprak üstü canlı biyomas (T.Ü.C.B.), toprak üstü ölü biyomas (T.Ü.Ö.B.), toprak altı canlı biyomas (T.A.C.B.) ve toprak altı ölü biyomasları (T.A.Ö.B.), niş genişlikleri ve bu bitkilerin dokularında, SO4--, CI-, Na+, Ca++ K+ ve Mg++'un % içerikleri tespit edilmiştir. Buna ilaveten, her iki lokalitede, tür çeşitlilikleri bulunmuştur. Sonuçta türlerin biyomaslarının mevsimsel olarak değiştiği, özellikle canlı biyomas yönünden I. lokalitede, II. lokaliteye oranla biyomas üretiminin daha fazla olduğu, II. lokalitede tür çeşitliliğinin fazla olması ve bu lokalitede kış aylarında ve ilkbahar aylarında yaşanan su baskınlarının buradaki türlerin biyomasları üzerine önemli etkilerde bulunduğu tespit edilmiştir. Yapılan besin elementi analiz sonuçlarına göre ise Spergularia marina, Salicornia europaea ve Suaeda maritima 'nın hiperhalofit, Alhagi pseudoalhagi, Artemisia santonicum ve Aster tripolium' un ise öhalofit grubunda yer aldığı tespit edilmiştir. Böyle bir çalışma, halofit bitkilerin ekolojisi üzerine daha sonradan yapılacak çalışmalara temel olması açısından önemlidir ve Türkiye'de ilk kez yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out in Bafra Plain and the some eastern part of Kızılırmak River. Bafra Plain is divided into parts of by Kızılırmak River. The fist locality is situated in northern part of Doğanca Village. The surface of soil was covered with a thin layer of salt and dominant species are Spergularia marina (L.) Gris. (Caryophyllaceae), Salicornia europaea L. (Chenopodiaceae) and Alhagi pseudoalhagi (Bieb.) Desv. (Fabaceae). The second locality is situated in northern part of Koşu Village and 1.km far from Kızılırmak River. Dominant species are Suaeda maritima L. (Chenopodiaceae), Artemisia santonicum L. (Asteraceae) and Aster tripolium L. (Asteraceae) in addition to Spergularia marina (L.) Gris. (Caryophyllaceae) and Salicornia europaea L. (Chenopodiaceae). Plant speciemens were collected from these two localities and above ground living biomass (AGLB), above ground dead biomass (AGDB), below ground living biomass (BGDB), below ground dead biomass (AGDB), niche breadth and SO4--, Cl-, Na+, Ca++ K+ and Mg++ (%) concentrations of each species were determined. Finally, it has been determined that biomass of species were changed seasonally and» biomass production is higher in the first locality as compared to the second locality. The main cause of this situation is species richness and waterlogging during winter spring mounths. According to nutrient analysis, Spergularia marina, Salicornia europaea and Suaeda maritima are hyperhalophyte, however Alhagi pseudoalhagi, Artemisia santonicum and Aster tripolium are euhalophytes. The number of studies related to the ecology of halophytic plants is quite rare in Turkey and This study will be contribute to father studies on this subject.