Çimento öğütme ve paketleme tesisinin çevresel etki değerlendirmesi
Environmental impact assessment of cement grinding and wrapping plant
  1. Tez No: 78565
  2. Yazar: ZEKERİYA PAŞAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE BÜYÜKGÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ÇED, Çimento, Gürültü, Tozuma, Hava Kirliliği, EIA, cement, noise, dusty, air pollution
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET ÇİMENTO ÖĞÜTLEME VE PAKETLEME TESİSİNİN ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ Bu çalışmanın amacı belirlenerek tanımı yapılmış, projenin yer seçiminde önemli olan kriterler belirtilmiştir. Çimento öğütme ve Paketleme Fabrika' sının bu kriterlere uygunluğu incelenmiştir. Ayrıca Türkiye'de Karadeniz'de ve Samsun'da çimento tüketimi hakkında bilgi verilmiştir. Proje alanı ve yakın çevrenin meteorolojik, jeolojik, hidrolojik, doğal ve kültürel varlıkları, maden ve fosil yakıt kaynakları, tarım ve hayvancılık, arazi kullanımı ve sosyo-ekonomik özellikleri açıklanmıştır. Çalışmanın sosyo ekonomik çevre üzerine olumlu ve olumsuz etkileri incelenmiştir. Çimento öğütme ve Paketleme Fabrika' sının çevresel etkileri; su temini, atık su, gürültü, hava emisyonları, arazi kullanımı yönünden açıklanmıştır, işletmenin çevresel etkileri ve bu etkilere karşı alınacak önlemler belirtilmiştir. Ayrıca işletme faaliyete kapatıldıktan sonra olabilecek ve süren etkiler ve bu etkilere karşı alınacak önlemler de açıklanmıştır. Çimento Öğütme ve Paketleme Fabrika' sının işletme aşamasında yapılması gereken izleme-denetleme, atık su, gürültü, arazi kullanımı, hava emisyonları ve muhtemel arızalar durumunda alınacak önlemler belirtilmiştir. Projenin gerçekleştirilmesi sırasında halen tarım yapılarak değerlendirilen tarlaların 35000 m2 lik kısmı kullanılmış olacaktır. Tarım alanında bu miktarın dışında azalma olmayacaktır. Tesis alanı ve çevresinde kuru tarla ziraati yapılmakta ve tütün yetiştirilmektedir. Arazi kabiliyet sınıfı 3. sınıf tarım arazisidir. Toz birikiminin tespiti için yapılan analizde maksimum toz birikiminin tesiste 200 m. uzaklıkta olan kuzey ve kuzeydoğu yönleri arasındaki noktalarda oluşacağı yani merkezi tesisin yarıçapı 200 m. olan dairenin kuzey-kuzeydoğu yönleri arasındaki 45 derecelik daire yayı üzerinde meydana geleceği ve 54 mg/m2 gün olacağı hesap edilmiştir. Bu değer, tütün bitkisi üzerinde çok fazla zarar oluşturacak seviyede değildir. Bununla birlikte, en kötü durumlar dikkate alındığında % 5 gelir kaybı beklenebilir. Hakim rüzgarların kendilerine dik yatay yönde etki yapacakları ve komşu yönlerden esecek rüzgarlar da dikkatealınarak tozumadan etkilenecek yarıçap R=1000 m. ve merkezi tesis merkezi olan dairenin kuzeydoğu yönleri arasındaki çeyrek dilimidir. Buna göre etki alanı=785400 m2 dir. Yani en büyük olumsuzluklar dikkate alındığında 785.4 ha. arazi tozumanın etkisi altındadır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT The aim of the present study was defined and important criteria for the location of project were determined. Moreover, the appropriateness of these criteria for Cement Grinding and Wrapping Plant were assessed. Additional information were given about cement consumption in Turkey; Black Sea and Samsun. Meteorological, geological, hydrological, natural and cultural existences, mine and fossil combustible sources, agriculture and cattle-breeding, land utilization and social-economic properties of the area of project and its surroundings were described. Negative and positive effects of the project on social-economic environment were assessed. Environmental effects, water supply, waste water, noise, broadcast and land utilization of Cement Grinding and Wrapping Plant were explained. Environmental effects of plant and precautions were specified. Moreover, possible problems and continuous effects after closing the activity of the plant and precautions againts these effects were determined. Necessary checking-inspection, waste water, noise, land utilization, broadcast during the exploitation of the Cement Grinding and Wrapping Plant and precautions to be taken against any defects were determined. During the project, 35000 m2 of field, which is still being assessed for agriculture, will be used. There won't be any loss in agricultural field except this quantity. Farming activities are done and tobacco are cultivated in the area of the plant and its surroundings. Capability class of the field is 3rd class top soil. In an analysis of dust accumulation, the maximum value was estimated as 54 mg/m2 per day in the North / North-East quarter whose radius is 200 meters. This value wasn't high enough for tabacco plants. However, the most important problem to take in consideration is the 5% loss in income. Direct and dominant winds and indirect winds affect the dust movement in the North /North-East quarter whose radius is 785400 m2. In conclusion, theIV biggest disadvantage to be taken into consideration is dust affecting 785.4 hectare.