Samsun ili Bafra ilçesi Kızılırmak havzasındaki doğal agrega ocaklarından alınan agregaların ve bu agregalardan üretilen betonun bazı özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some properties of aggregates and concrete vvhi̇ch is produced using those aggregates from Kızılırmak river basin, in Bafra region, at Samsun
- Tez No: 78576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aggregates, Granülometrik Distributions, Concrete, Compressive Strength, Quality Coefficient
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
SAMSUN İLİ, BAFRA İLÇESİ KIZILIRMAK HAVZASINDAKİ DOĞAL AGREGA OCAKLARINDAN ALINAN AGREGALARIN VE BU AGREGALARDAN ÜRETİLEN BETONUN BAZI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Bafra ilçesi sınırları içerisindeki Kızılırmak havzasından sağlanan agrega Bafra ilçesi ile çevre il, ilçe ve diğer küçük yerleşim birimlerindeki inşaatlarda yaygın kullanım alanı bulmaktadır. Yörenin deprem kuşağı içerisinde bulunması nedeniyle depreme dayanıklı yapıların inşasında gerekli koşullardan birisi olan yüksek dayanımlı beton üretimi için yöredeki doğal agrega ocaklarından temin edilen agregaların özelliklerinin belirlenmesi ve bu agregaların beton üretiminde uygun bir şekilde kullanımının saptanması da yadsınamaz bir gerçektir. Bu araştırmada bu gerçeklerden yola çıkılarak yörede Kızılırmak havzasındaki doğal agrega ocaklarından elde edilen agregaların önemli özellikleri ile bu agregalardan üretilen betonun bazı özellikleri saptanmıştır. Araştırmada yörede bulunan üç farklı agrega ocağından alınan örneklerin doğal nem miktarı, granülometrik bileşimi, kil-silt miktarı, organik madde miktarı, agrega birim ve özgül ağırlıkları ile aşınma mukavemeti ve hava etkilerine dayanıklılıkları test edilmiştir. Ayrıca bu ocakların agregalarından üretilen betonların işlenebilirlik, birim ağırlık, kompasite ve porozite değerleriyle beton basınç dayanımları ve beton kalite katsayıları belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre ocaklardan elde edilen agregaların granülometrik bileşiminde ince malzemenin çok, kaba malzemenin ise daha az olduğu saptanmış, agreganın diğer özelliklerinin ise beton üretimi için uygun olduğu belirlenmiştir, özellikle granülometrik bileşimde ince malzemenin fazla olmasının beton basınç dayanımlarını olumsuz yönde etkilediği gözlenmiştir. Dolayısıyla yörede bu agrega ocaklarından sağlanan malzemeler ile kaliteli ve dayanıklı beton üretebilmek için agregalar tuvenan karakterde değil, granülometrik bileşim ayarlandıktan sonra beton üretiminde kullanılmalı ve ayrıca agrega temizliğinin (yıkama uygulaması)beton basınç dayanımındaki pozitif etkisi göz ardı edilmemelidir. Anahtar Kelimeler : Agrega, Granülometri, Beton, Basınç Dayanımı, Kalite Katsayısı.
Özet (Çeviri)
Ill . ABSTRACT Aggregates which are provided from Kızılırmak river basin have been using widespread are for installing buildings and the other farm structure around Bafra country. The country stands of earthquake zone that is made very important to determine the properties of aggregates deposits in same neighborhood, so that high- strength concrete should be produced. In this research, the important characteristics of aggregates were investigated that are taken from natural aggregate deposits in Kızılırmak river basin and aggregates were ascertained using for concrete. Aggregates samples taken from location of Bafra plain, has been tested for natural humidity amounts, sieve or screen analysis, proportion of fine materials amounts, organic impurities, specific gravity and water absorption, unit weight, abrasion resistance, and frost resistance determination of aggregates. In addition, slump, unit weight, composite and porosity, uniaxial compression, and quality coefficients have ascertained for concrete which were produced from these aggregates. According to results, granülometrik distribution of the aggregates were mostly fine material and small amount course materials, but the other characteristics of aggregates were suitable for concrete. Especially existing the fine material in granülometrik distribution have been effected the concrete specimens pressure negatively. Therefore to produce strength concrete with using mixed aggregates is not possible adjusting the granülometrik distributions and cleanness aggregates.