Çeşitli inşaat malzemelrinin ses yalıtım değerlerinin deneysel karşılaştırılması
A comparison of experimental results of sound isolation values of various building materials
- Tez No: 78577
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, ses, frekans, izolasyon, . yapı elemanı, Noise, sound, frequency, isolation, building element
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ İNŞAAT MALZEMELERİNİN SES YALITIM DEĞERLERİNİN DENEYSEL KARŞILAŞTIRILMASI Gürültü, yaşamsal aktivitenin var olduğu her yerde sürekli oluşacak bir çevresel sorundur. Fizyolojik ve psikolojik açıdan zararlı etkileri ile hem bireysel hemde sosyal rahatsızlıklara neden olmaktadır. Dolayısıyla gürültüye karşı önlemler alınmasının gereği ortaya çıkmaktadır. Gürültüyü kontrol altına almak için kullanılan etkili yollardan biri, yayılma alanında gürültüyü engellemek için yapılan ses izolasyonudur. İnşaat malzemelerinin ses yalıtım değerlerinin hesaplanmasını ve gürültünün etkilerini en aza indirgemek için uygun yalıtıma sahip yapı elamanlarını belirlemeyi amaçlayan bu tez çalışmasında esas yapı malzemesi olarak bimsblok briket, gazbeton, pres tuğla ve yardımcı yalıtım malzemesi olarak ta polistren köpük, polipan köpük ve cam yünü kullanılmış ve bu malzemelerin ses yalıtım değerleri ölçülerek bulunmuştur. Bu malzemelere ek olarak farklı ortamlarda sıvalı tuğla duvar, fayans duvar ve sunta tahta kullanılarak aynı ölçümler gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışması sonucunda inşaat malzemelerinin ses yalıtım değerleri hesaplanmış ve ses yalıtımı için en uygun malzemeler ve yardımcı elemanlar belirlenmiştir. Bimsblok briket, gaz beton ve pres tuğla yapı malzemelerinin arasından gaz betonun ses yalıtımı bakımından uygun inşaat malzemesi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT' Noise is an environmental problem that woved appear contivaly in places where vital activity exists. It causes some personal and social problems with its harmful effects inside of physiological and psychological sides. Consequently, it becomes a necessity that some precautions should be taken. One of the efficient ways of controlling noise is the sound isolation which is made in order to prevent noise in the spreading field. This thesis has the aim of calculating building materials' sound isolation values, and determining building elements having appropiate isolation in order to lower the noise's effects to the least. The basic building materials that were used for this aim are bimsblok briquette, gas concrete, press brick, and as supportive isolation materials polistren foam, polipan foam and glass wool were used and sound isolation values of these materials were determined by experimental measurements. The same measurements were also done in different conditions using plastered brick wall, tile-brick wall and board. At the end of this thesis study, sound isolation values of building materials were calculated, and the most appropiate materials for sound isolation and elements were determined. From bimsblok briquette, gas concrete and press brick building materials, it was observed that gas concrete material was the most proper building material for sound isolation.