Bafra ekolojik koşullarında domates bitkisinin azotlu gübre ihtiyacının belirlenmesi üzerine bir araştırma
Effects of (Nh4)2s04 and Ca(N03)2 on yield and some fruit characteristics of tomato under bafra ecological conditions
  1. Tez No: 78593
  2. Yazar: HAVVA SERA KÜLAHLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KORUMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, (NH4)2SO4, Ca(NO3)2, Verim, Kalite
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ill BAFRA EKOLOJİK KOŞULLARINDA DOMATES BİTKİSİNİN AZOTLU GÜBRE İHTİYACININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET 1997 yaz sezonunda kurulan bu tarla denemesinde Bafra Ekolojik koşullarında domates bitkisine dikim ve meyve tutumu dönemlerinde uygulanan sırasıyla amonyum sülfat ve kalsiyum nitrat gübrelerinin meyve verimi ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen tarla denemesinde ana parsellere dikimde 3-6-12 kg N/da dozlarında amonyum sülfat gübresi, alt parsellere ise meyve tutum döneminde 2.3-4.6-6.9-9.2-11.5 kg N/da dozlarında kalsiyum nitrat gübresi verilmiştir. Ayrıca bütün parsellere dikimden önce 12 kg P2O5 /da hesabıyla TSP ve 15 kg K2O/da hesabıyla K2SO4 gübreleri verilmiştir. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. 1. Mevcut şartlarda meyve verimi dekara en yüksek 11.5 ton, en düşük 8.7 ton 'dur. Seçilen uygulamalardan hareketle domatese dikim zamanı amonyum sülfat'ın 6 kg N/da, meyve tutumu döneminde ise kalsiyum nitratın 9-10 kg N/da dozlarında verilmeleri tavsiye edilmiştir. Dikim ve meyve tutumu dönemlerinde toplam olarak dekara 16 kg'dan fazla azot verilmesi halinde domates meyve veriminin azaldığı tespit edilmiştir. 2. Domatese dikim zamanı uygulanan amonyum sülfat dozları ile meyve tutum döneminde uygulanan kalsiyum nitrat dozlarının meyvenin % N, % Protein, % P, % K, % Kuru madde, % Toplam çözünebilir katıların miktarı, pH'sı, toplam asitliği ve C vitamini kapsamı üzerine etkileri önemsiz bulunmuştur. NH4 X NO3 interaksiyonun meyvenin % toplam çözünebilir katıların miktarı üzerine etkisi % 5 düzeyinde istatistiksel olarak önemli, buna karşılık meyvenin % P, % K, % kuru madde, pH'sı, meyve sertliği üzerine dikimde uygulanan amonyum sülfat dozlarının etkisi önemli, meyve tutumu döneminde uygulanan kalsiyum nitrat dozlarının etkisi ise önemsiz bulunmuştur. 3. Dikimde uygulanan artan oranlardaki amonyum sülfatın NH4 X NO3 interaksiyonunun domates bitkisinin % Ca ve Mg kapsamlarına etkileri istatistiksel yönden önemsiz bulunmuştur. Meyve tutumu döneminde uygulanan kalsiyum nitrat miktarının meyvede % Ca ve Mg kapsamlarına etkileri sırasıyla % 1 ve % 5düzeylerinde önemli bulunmuş, meyve tutumu döneminde uygulanan kalsiyum nitrat miktarı arttıkça meyvenin % Ca kapsamı önemli derecede artmış, buna karşın meyvede % Mg kapsamı ise önemli derecede azalmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This field experiment was conducted to investigate effect of increasing amount of (NH4)2SO4 and Ca(N03)2 applied at planting and fruit settings time respectively on yield and some characteristics of tomato plant under the ecological conditions of Bafra in summer, 1997. The field experiment was arranged in split split block design with three replications 3, 6 and 12 kg N/da of (NH4)2S04 were applied to plots at planting time. Each plot was diveded five sub-plots. Furtheremore, 2.3, 4.6, 6.9, 9.2 and 11.5 kg N/da of Ca(N03)2 were applied to sub-plots at fruit setting time. Before planting, 12 kg P2O5/da 15 kg K2O/da were applied to each plot as TSP and K2SO4 respectively. The results obtained can be given as follows: 1. The effect of increasing amount of Ca(NO3)2 applied at fruit setting time on yield was found to be depend on amount of (NH4)2S04. The highest and the lowest yield in this experiment were found to be 11.5 ton and 8.7 ton per da respectively.. The most suitable amounts of (NH4)S04 and Ca(N03)2 have been suggested as 6 and 9-10 kg N/da respectively. A decrease in tomato yield was observed when total N was applied to field more than 16 kg at both planting and fruit setting time. 2. The effects of increasing amount of (NH4)2S04 and Ca(N03)2 at planting and fruit setting time on N %, protein %, P %, K %, dry matter %, total amount soluble matter %, pH, total acidity and vitamin C % content of tomato was found insignificant statistically. NH4X NO3 interaction on total amount soluble matter % of fruit was found to be significant at 5 %. The effect of (NH4)2S04 applied at the planting time on P %, K %, dry matter %, pH and hardness of fruit was obtained to be significantstatistically In contrast, application dose of Ca(NO3)2 at fruit setting time did not show any significant effect on these properties of tomato. 3. The effect of (NH4)2S04 applied at planting time and NH4XNO3 dose interaction on Ca % and Mg % of tomato was found to be non significant. The effect of Ca(N03)2applied at fruit setting time on Ca % and Mg % of tomato were obtained to be significant at 1 % and 5 % respectively. As the application of Ca(NO3)2 at fruit setting time increased, Ca % content of fruit significantly. In contrast, at the highest application amount of Ca(NO3)2,Mg % content of fruit significantly decreased. Key Words : Tomato, (NH4)2SO4, Ca(N03)2, Yield, Quality.