Mersin 34. Cadde kazısı Roma ve Geç Roma amphoraları (LRA)
Mersin 34th Street excavations Roman and Late Roman amphorae from (LRA)
- Tez No: 786219
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT AYDINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kilikia Bölgesi, 34. Cadde, Geç Roma Amphoraları, Zemer 41, Pompeii V, Cilicia Region, 34th Street, Late Rome Amphorae, Zemer 41, Pompeii V
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Mersin ili Yenişehir ilçesi sınırları içerisinde, 34. Cadde'de 6343 ada 2 parselde Mersin Müzesi tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen kurtarma kazılarında önemli buluntular tespit edilmiştir. Yerleşimde tespit edilen seramik buluntular arasında en yoğun grubu MS 6.-7. yüzyıllara tarihlendirilen Geç Roma amphoraları oluşturmaktadır. ''Mersin 34. Cadde Kazısı Roma ve Geç Roma Amphoraları" başlıklı yüksek lisans tez çalışmasında söz konusu amphoralar değerlendirilmiştir. Çalışma içerisinde 125 adet amphora ağız, dip, amphora standı, huni ve tıpa değerlendirmeye alınmıştır. Bu buluntular teknik çizimleri ve dijital çalışmaları yapılarak kataloglanmıştır. Değerlendirmeye alınan formlar içerisinde, Pompeii 5, Zemer 41, LRA 1, LRA 2 ve LRA 4 amphora formları yer almaktadır. Kilikia üretimi Pompeii V amphoraları çalışmada ele alınan en erken tarihli grup olduğu tespit edilmiştir. Kilikia üretimi olan LRA 1B amphoraları çalışmadaki sayıca en yoğun gruptur. Bu sebeple 34. Cadde'nin tarımsal üretim yapan bir yerleşim olabileceği önerilmektedir. Bu düşünceye neden olan sebeplerden diğerleri ise LRA 1 grubuna dahil olan amphora standları ve hunilerin varlığıdır. Ayrıca, LRA 1B amphoralarına ait ağız, dip ve amphora standı kullanılarak yapılan restitüsyon çalışması, hunilerin LRA 1B grubuna dahil olması gerektiğini göstermektedir. Çalışmada LRA 2 ve LRA 4 amphoraları birer örnekle temsil edilir ve bu durum Kilikia Bölgesi'nin Ege ve Suriye-Filistin'in arasında ticari faaliyetlerin olduğunu kanıtlar niteliktedir. Amphora formlarının tipoloji ve tarihleme çalışmalarının sonuçları 34. Cadde yerleşiminin MS 6.-7. yüzyıllarda yoğun kullanıldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Important finds were found during the salvage excavations carried out by the Mersin Museum in 2018 on 6343 block and 2 parcels on 34th Street, within the borders of Yenişehir district of Mersin province. Late Roman amphorae dated to the 6th-7th centuries AD constitute the densest group among the ceramic finds found in the settlement. These amphoras were evaluated in the master's thesis titled“Mersin 34th street excavation Roman and Late Roman Amphorae from”. In the study, 121 amphora mouth, bottom, amphora stand, funnel and stopper were evaluated. These finds were cataloged by making technical drawings and digital studies. Among the evaluated forms, there are Pompeii 5, Zemer 41, LRA 1, LRA 2 and LRA 4 amphora forms. It has been determined that the Kilikian production Pompeii V amphoras are the earliest dated group studied in the study. LRA 1B amphorae produced by Cilicia are the mostdense group in the study. For this reason, it is suggested that 34th Street may be a manufacturing settlement. Other reasons for this thought are the presence of amphora stands and funnels included in the LRA 1 group. In addition, the restitution study using the rim, bottom and amphora stand of LRA 1B amphorae shows that the funnels should be included in the LRA 1B group. In the study, the LRA 2 and LRA 4 amphorae are represented with a sample, which proves that the Cilicia Region has commercial activities between the Aegean and Syria-Palestine. The results of the typology and dating studies of the amphora forms showed that the 34th Street settlement was heavily used in the 6th-7th centuries AD.