Fermente üzüm posasının süt sığırı rasyonunda farklı oranlarda kullanımının in vitro total gaz ve metan üretimi ile sindirilebilirlik ve rumen sıvısı değişkenleri üzerine etkisi
The effect of fermented grape pomace using at different ratios in dairy cattle ration on the in vitro total gas and methane production, digestibility and rumen fluid variables
- Tez No: 786268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KANBER KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Amonyak-azotu, asetik asit, fermente üzüm posası, gaz üretimi, metan, iso-asitler, Acetic acid, ammonia-nitrogen, fermented grape pomace, gas production, methane, iso-acids
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı, süt sığırı toplam miks rasyonlarında (TMR) fermente üzüm posasının (FÜP) farklı oranlarda (% 0, % 7,5, % 15 ve % 22,5) kullanılmasının in vitro kümülatif gaz üretimi (6., 12., 18. ve 24. saat), metan üretimi, ruminal fermentasyon değerleri, pH ve amonyak azotu konsantrasyonu ile düz ve dallı kısa zincirli yağ asitleri (SCFA ve BSCFA) üzerine etkisinin karşılaştırılmasıydı. Çalışmada kullanılan FÜP; % 36,88 kuru madde (KM) ve KM'de % 94,6 organik madde (OM), % 10,92 ham protein (HP), % 7,01 ham yağ (HY), % 56,5 nötür deterjan lif (aNDFom), % 51,49 asit deterjan lif (ADFom), % 35,76 lignin, % 5,6 ham kül (HK), % 19,98 lif içermeyen karbonhidrat (NFC), % 15,75 selüloz, % 4,99 hemiselüloz ve 3,66 g/KM toplam kondanse tanen (TKT) içermekteydi. Fermente üzüm posasının toplam yağ asitleri içerisinde % 60,54 linoleik asit (w-6), % 17,01 oleik asit (w-9), % 12,39 palmitik asit, % 5,80 stearik ve % 2,22 α-linolenik asit (w-3) içeriğine sahipti. Deneysel olarak hazırlanan TMR'lar % 17-21 nişasta, % 11,2-12,6 HP ve % 41,4-45,7 aNDFom içermekteydi. Fermente üzüm posasının ilave edildiği TMR'lar ile FÜP içermeyen kontrol grubunun in vitro kümülatif gaz üretimi, metan üretimi, metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) ve organik madde sindirimi (OMS) ile in vitro fermentasyon sıvısı NH3-N konsantrasyonu benzerdi (P>0,05). Ruminal in vitro metan üretimi süt sığırı TMR'larına % 22,5'e kadar FÜP ilavesiyle linear olarak azaldı (P0,05), ancak iso-kaproik asit molaritesinin değişmediği (P>0,05) saptandı. Sonuç olarak, düşük düzeyde kondanse tanen içeren fermente üzüm posasının KM bazında rasyonda (mısır silajı ve tane yemlerde azaltma yapılarak) % 22,5'e kadar kullanımının süt sığırı rasyonlarında in vitro ruminal fermentasyon değerini olumsuz yönde etkilemediği ve anti-metanojenik etkili olduğu sonucuna varıldı. Bunun yanında, rumen sıvısında bazı SCFA (asetik, propiyonik, bütirik ve valerik asit) molariteleri ile iso-asit BSCFA (iso-bütirik ve iso-valerik asit) fermente üzüm posasının rasyona %15'e kadar kullanımında değişmediği, ancak % 22,5 oranında kullanılmasında bu değerlerin azaldığı görüldü. Ruminal iso-asitler üzerine fermente üzüm posasının etkisi, TKT'lerin kısmen ruminal protein parçalanmasını engelleyebilmesi ile ilişkilendirildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was comparised the using of fermented grape pomace (FGP), to dairy cattle total mix rations (TMR) at different rates (0, 7.5%, 15% and 22.5%) on the in vitro cumulative gas production (6th, 12th, 18th and 24th hours), methane production, ruminal fermentation values, pH and ammonia-nitrogen and straight and branched short-chain fatty acids (SCFA and BCFA) concentrations. In the present study, FGP contained 36.88% dry matter (DM) and 94.6% organic matter (OM) in DM, 10.92% crude protein (HP), 7.01% diethyl ether extract (EE), 56.5% neutral detergent fiber (aNDFom), 51.49% acid detergent fiber (ADFom), 35.76% lignin, 5.6% ash, 19.98% non-fiber carbohydrate (NFC), 15.75% cellulose, 4% hemicellulose and 3.66 g/DM total condensed tannins (TCT). Fermented grape pomace included 60.54% linoleic acid (w-6), 17.01% oleic acid (w-9), 12.39% palmitic acid, 5.80% stearic and 2.22% α-linolenic acid (w-3) in the total fatty acids. Experimentally prepared TMRs contained 17-21% starch, 11.2-12.56% CP, and 41.4- 45.7% aNDFom. In vitro cumulative gas production, metabolic energy (ME), net energy lactation (NEL) and organic matter digestion (OMD), and NH3-N concentration in the in vitro ruminal fermentation fluid were same for TMRs with or without FGP (P>0.05). Ruminal in vitro methane production linearly decreased with the addition of up to 22.5% FGP in dairy cattle TMR (P0.05), but the molarity of iso-caproic acid did not change (P>0.05). As a result, it was concluded that the use of fermented grape pomace, containing low level of condensed tannins, up to 22.5% in the dairy cattle ration (by reducing corn silage and grain feeds) on the basis of DM does not adversely affect the in vitro ruminal fermentation value and had anti-methanogenic effect. In addition, some SCFA (asetic, propionic, butyric and valeric acids) molarities and iso-acid BSCFA (iso-butyric and iso-valeric acid) did not change up to 15% of fermented grape pomace in the ration, but these values decreased by using at 22% of fermented grape pomace. The dose-dependent effect of fermented grape pomace on ruminal iso-acids has been associated with the ability of TCTs to partially inhibit ruminal protein degradation.