Hemşirelerin bireysel ve mesleki özellikleri ile hemşirelik çalışma ortamının bakım davranışlarına etkisi
Effects of nurses' individual and professional characteristics and nursing work environment on caring behavior
- Tez No: 786442
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik, çalışma ortamı, bakım davranışları, Nursing, nursing work environment, caring behaviors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin bireysel ve mesleki özellikleri ile çalışma ortamının bakım davranışlarına etkisini incelemek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Çalışma Şubat-Nisan 2021 tarihleri arasında İstanbul il sınırları içerisinde yer alan özel, üniversite ve sağlık bakanlığı hastanelerinde deneyimi olan 229 gönüllü hemşire ile çevrim içi olarak yapılmıştır. Veriler, hemşirelerin sosyodemografik özellikleri, mesleki özelliklerini ve çalışma koşulları özelliklerini tanımlayan 17 soru ile Bakım Davranışları Ölçeği-24 ve Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamını Değerlendirme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı analizler, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi (Kruskal Wallis testi ileri analizi için Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi) ve Spearmann korelasyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin bakım davranışlarının ve hemşirelerin çalışma ortamının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin bakım davranışları puanı ile cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, kurum türü, toplam deneyim süresi, fazla mesai yapma durumu, aldığı ücret durumu, iş yükü algısı arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmazken; mesleki özelliklerden pozisyon, çalıştığı bölüm, kurum deneyim süresi, birim deneyim süresi, vardiya şekli, birimde isteyerek çalışma, verdiği bakımı yeterli bulma, verdiği bakım kalitesi memnuniyeti, işinden memnun olma, kurumdan memnun olma durumu ile istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Hemşirelik çalışma ortamı ile hemşirelerin bakım davranışları arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve çok anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak; sağlıklı çalışma ortamının bakım davranışlarına olumlu yönde etki etmektedir. Hemşirelerin bakım davranışlarının artırılması için çalışma ortamı koşullarının yönetici hemşireler tarafından iyileştirilmesine yönelik stratejiler geliştirmeleri önerilir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and relation-seeking study was conducted online between February 2021 and April 2021 with 229 volunteer nurses experienced in private, university and public hospitals in Istanbul, and it was aimed to examine the effects of nurses' individual and professional characteristics and work environment on caring behaviors. The data were collected using Caring Behaviors Inventory-24, Nursing Work Index- the Practice Environment Scale and 17 questions which included nurses' sociodemographic, professional and work conditions characteristics. In data analysis, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test (Bonferroni-adjusted Mann Whitney U test in further analysis) and Spearmann correlation analysis were used. Nurses' caring behavior and work environment were found to be at a moderate level. While there was no statistically significant difference between nurses' caring behavior score and gender, age, marital status, educational status, institution type, total experience, overtime status, wage status and workload perception; a statistically significant difference was found with professional position, department, duration of institutional experience, duration of experience in the current unit, shift pattern, willing to work in the unit, considering provided care as adequate, satisfaction with quality of care, job satisfaction and institutional satisfaction. There was a positive, moderate level, and very significant relationship between work environment and nurses' caring behaviors. Consequently, healthy work environment has a positive impact on nurses' caring behavior. In order to increase the care behaviors of nurses, it is recommended that nurse managers develop strategies to improve working environment conditions.