C-macr d blade videolaringoskop ile entübasyonda entübasyon tüpünün farklı derecelerde açılandırılmasının; Entübasyon başarısı, subglottik hasar, ve postoperatif boğaz ağrısına etkisinin değerlendirilmesi: Prospektif randomize çalışma
Intubation with different angles of the intubation tube using c-macr d blade videolaringoscop; Evaluation of the effect on intubation success, subglotic damage, and postoperative throat pain: A prospective randomized study
  1. Tez No: 786488
  2. Yazar: ALKIM GİZEM YILMAZ SELİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDİ MENDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Videolaringoskop, Entübasyon, C-MAC R Videolaringoskop, D- Bleyd, Subglottik hasar, postopratif boğaz ağrısı, ses çatallanması, Videolaryngoscope, Intubation, C-MAC R Videolaryngoscope, D- Blade, Subglottic damage, Postoperative sore throat, hoarsness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hastanın hava yolunun güvenliğini sağlamak her anestezistin birincil hedefidir. Özellikle hava yolu güçlüğü çeken hastalarda C-MAC R videolaringoskop D-bleyd 80 derecelik kamera açısı ile havayolu güvenliği sağlamakta kullanışlılığını kanıtlamıştır. Biz çalışmamızda 3 farklı stile kullanılarak hastalarda C-MAC R Videolaringoskop D- bleyd ile yapılan entübasyonlarda entübasyon başarısı, süresi, subglotik hasar oluşumu, postoperatif boğaz ağrısı (POBA), ses çatallanması (SÇ) ve orotrakal entübasyona hemodinamik yanıtı karşlaştırdık. Etik kurul onayı alındıktan sonra hastalar kapalı zarf tekniği ile randomize edilerek üç gruba ayrıldı. 3 farklı stile kullanılarak, Grup A'da endotrakeal tüp'e (ETT) 90 derece, Grup B'de 80 derece ve Grup C'de 60 derece açı verildi. Her 3 grupta da C- MAC R Videolaringoskop D-bleyd kullanıldı. Entübasyon öncesi ve sonrası kalp atım hızı ve kan basıncı, laringoskopun ağıza girişinden vokal kordların görülmesine kadar geçen süre, vokal kordların görülmesinden entübasyona kadar geçen süre, Cormack- Lehane (C-L) sınıflandırması,kaydedildi. Subglottik hasar fiberoptik bronkoskop ile değerlendirildi. Hastalar ameliyat sonrası 30. dakika, 4., 12., 24. saatlerde postopertaif boğaz ağrısı ve ses çatallanması açısından takip edildi. Çalışmamızda subglottik hasar açısından gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmadı. Entübasyon için gereken sürenin Grup C'de en kısa, Grup A'da en uzun olduğu gösterildi. Postoperatif boğaz ağrısı insidansı ve şiddeti en fazla Grup B'de görüldü. Grup C'de entübasyon zorluk skalasına göre orta ve üstü zorlukta olması ihtimali anlamlı derecede düşük bulundu fakat hemodinamik yanıtta artış da en fazla bu grupta görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Providing the safety of the patient's airway is every anestheisologist primary concern. Especially in patients with airway difficulty C-MAC R videolaryngoscope D- blade has proven itself to be useful with its 80 degree of camera angle. In this study we compared the intubation success, time needed for intubation, subglottic damage, postoperaitve sore throat, hoarseness and hemodynamic response to orotracheal intubation using three different intubation stylets with C-MAC R videolaryngoscope D- blade. After the approval of the Ethics Committee, patients were randomized into three groups with closed envelope technique. In Group A endotracheal tube (ETT) is shaped into an angel of 90 degrees, in Group B 80 degrees and in Group C 60 degrees with three different stylets. Laryngoscopy was performed using D-Blade in all 3 groups. Heart rate and blood pressure before and after intubation, time from the entrance of the laryngoscope into the mouth to the passage of the vocal cords, time from the appearance of the cords to intubation, Cormack-Lehane (C-L) classification were recorded. Subglottic damage was examined with fiberoptic bronchoscope. Patients were evaluated regarding postoperative sore throat and hoarsness at 30 minutes, 4, 12, 24 hours postoperatively. In our study we found no statistically important difference between groups regarding subglottic damage. It was shown that the time required for intubation was shortest in Group C and longest in Group A. Patients in Group B had the greatest postoperative sore throat incidence and severity. According to intubation difficulty scores, Group C is less likely to be difficult but an increase in hemodynamic response to intubation was most severe in this group.