Hipotirodisi olan gebelerin levotiroksin kullanımına ilişkin bilgi ve tutumları
Knowledge and attitudes of pregnant women with hypothyroidism regarding levothyroxine use
  1. Tez No: 786489
  2. Yazar: ZEYNEP ÇİLEK EMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY KOÇAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidili gebe, levotiroksin kullanımı, gebelikte tiroit hormonu, Pregnant with hypothyroidism, levothyroxine use, thyroid hormone in pregnancy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Tiroit hormonu, büyüme gelişmede ve metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Hipotiroidi ise tiroit hormonunun eksikliği veya fonksiyon bozukluğu sonucu oluşan bir hastalık olarak tanımlanmakla birlikte; toplumda oldukça sık görülmekte ve gebelerde de ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda hipotiroidisi olan gebelerin levotiroksin kullanımına ilişkin bilgi ve tutumlarının araştırılması ve gebelerde bu önemli hastalığın tedavisi konuda yaşanabilen olası sorun ve aksamaların ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma için Harran Üniversitesi Etik Kurulundan izin alınmıştır. Çalışmamıza Mart 2022 ile Temmuz 2022 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrinoloji polikliniğine başvuran, hipotiroidi tanılı 89 gebe hasta dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilen kişilere yüz yüze anket formu uygulandı. Levotiroksin kullanımı konusundaki bilgi ve tutumları değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya toplam 89 kişi katılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin ortalama yaşları 30'dur. Bunların %79'u çalışmıyor, %63'ü ilkokul ve altı eğitim düzeyindedir. Levotiroksin kullanımına dair bilgiler içeren sorulara verilen cevapların katılımcıların yaşı, eğitim durumu, yaşanılan yer gibi bağımsız değişkenlere göre istatistiki olarak farklılık gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Levotiroksinin kullanımında birtakım kısıtlamalar olması, normal süreçte dahi ilaç kullanımı konusunda endişe duyulan gebelikte ilaç uyumunu zorlaştırmakta, tedavi başarısını düşürmektedir. Nitekim bu da fetal ve maternal sağlığı tehlikeye atmaktadır. Bu bağlamda tedaviye ilk kez başlanıyorsa ilaç kullanımıyla ilgili detaylar açıkça anlatılmalı, anlaşılıp anlaşılmadığı o an için ve her kontrolde açık uçlu sorularla teyit edilmelidir. Yeterli gelmediği durumlarda konuya ilişkin eğitimler ile hastaların tedavi uyumunun arttırılması sağlanmalıdır. Hasta farklı bir merkezde takipli olsa dahi kolay ulaşılabilen ve ilk tıbbi temas noktası olan aile hekimliğinde kronik hastalıkların yönetimi ve hekim-hasta iletişimi tedaviye ilişkin başarıyı arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid hormone plays an important role in growth, development and regulation of metabolism. Although hypothyroidism is defined as a disease that occurs as a result of deficiency or dysfunction of thyroid hormone; It is very common in society and causes serious problems in pregnant women. Therefore, in our research, it was aimed to investigate the knowledge and attitudes of pregnant women with hypothyroidism regarding the use of levothyroxine and to reveal possible problems and disruptions in the treatment of this important disease in pregnant women. Materials and Methods: Permission was obtained from the Ethics Committee of Harran University for the research. Our research included 89 pregnant patients with hypothyroidism who applied to the Endocrinology outpatient clinic of Harran University Medical Faculty Research and Application Hospital between March 2022 and July 2022. A face-to-face questionnaire was applied to the people included in the research. Their knowledge and attitudes about the use of levothyroxine were evaluated. Findings: A total of 89 people participated in the research. The mean age of the pregnant women participating in the study is 30. 79% of them are not working, 63% of them are at primary school or below education level. It was determined that the answers given to the questions containing information about the use of levothyroxine differed statistically according to independent variables such as the age of the participants, educational status, and place of reşide Results: The fact that there are some restrictions in the use of levothyroxine makes drug compliance difficult and reduces the success of treatment in pregnancy, where there is concern about drug use even in the normal period. As a matter of fact, this puts fetal and maternal health at risk. In this context, if the treatment is started for the first time, the details about the drug use should be explained clearly, and whether it is understood should be confirmed with open-ended questions at each control. In cases where it is not sufficient, treatment compliance of the patients should be increased with trainings on the subject. Even if the patient is followed up in a different center, the management of chronic diseases and doctor-patient communication in family medicine, which is easily accessible and the first medical contact point, will increase the success of the treatment.