XO-2b ve QATAR-3b ötegezegenlerin geçiş zamanlarının incelenmesi
Investigation of transit timing variation to XO-2b ve QATAR-3b exoplanets
  1. Tez No: 786592
  2. Yazar: DERYA OĞLAKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM AKSAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gezegen Sistemleri, Gezegen-Yıldız Etkileşimleri, Ötegezegen, TTV, Lomb Scargle Periodogram, Yörünge Dönemi, Efemeris, Planetary Systems, Planet-Star Interactions, Exoplanet, Lomb Scargle Periodogram, Orbital Period, Ephemeris
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Astrofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında, XO-2b ve QATAR-3b ötegezegenlerinin geçiş gözlemleri Çukurova Üniversitesi UZAYMER Gözlemevi'nde bulunan 50 cm Ritchey-Chretien türü teleskobu (UT50) ile gerçekleştirilmiştir. UT50 gözlemlerine ek olarak T35, T100 ve TESS ile alınmış gözlem verileri, kullanılmıştır. Verilerin analizi ve modelleme sonuçları ile ötegezegen ve yıldız sistem parametreleri elde edilmiştir. Bu iki sistemin geçiş zamanlarının ardışıklığı geçiş ortası zamanları kullanılarak takip edilmiş ve olası tedirgin edici etkiler araştırılmış ancak geçiş ortası zamanın dönemli değişimine ilişkin bir sonuca ulaşılamamıştır. Her iki sistemin TTV verilerine yapılan en iyi doğru uyumlamalarının sonucunda; XO-2b ve QATAR-3b için bulunan doğrusal efemeris sırasıyla T(BJD-TDB)=2457760.2527(33)+2.61585927xE ve 245768.799410(11)+2.50790292(25)xE olarak belirlenmiştir. XO-2b'nin geçiş ışık eğrilerinin analizi sonucunda hesaplanan bu parametre değerleri Burke ve ark (2007) ve Fernandez ve ark (2009) ile QATAR-3b'nin analiz sonuçları ise Alsubai ve ark (2017)'nın çalışmalarıyla uyumludur. Geçiş ortası zamanlarının frekans analizlerinde Lomb-Scargle (LS) periodogramı kullanılmış, XO-2b ve QATAR-3b için anlamlı bir dönem değişimi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, transition observations of exoplanets XO-2b and Qatar-3b were carried out with the 50 cm Ritchey-Chretien type telescope (UT50) at UZAYMER Observatory in the university of Çukurova. In addition to the UT50 observations, data taken with T35, T100 and TESS were used. Planets which are known with their transitions, located in XO-2 and Qatar-3 systems which have exoplanets, are expected to have consecutive transitions. The consecutiveness of the transition times of these two systems were monitored using the mid-transition times and possible perturbation effects were investigated, nevertheless no conclusion could be attained. As a result of the best model linear fits of both TTV dataset; The linear ephemeris were determined for XO-2b and Qatar-3b as T(BJD-TDB)=2457760.2527(33)+2.61585927xE and 245768.799410(11)+2.50790292(25)xE, respectively. The parameter values calculated as a result of the analysis of the transition light curves of XO-2b are compatible with the results given by Burke et al (2007) and Fernandez et al (2009). On the other hand, the analysis results of Qatar-3b are compatible with results given by Alsubai et al (2017). The Lomb-Scargle (LS) periodogram was used in the frequency analysis of the mid-transition times, and no significant period change was found for XO-2b and Qatar-3b.