إطباق الأطباق لشيخ الإسلام محمد أسعد بن إبراهيم العلائية وي، الرومي، ت 1166ه) دراسة وتحقيقاً
Şeyhulislam Muhammed Esad bin İbrahim el-Alaiyye er-Rumi'nin (Ö. 1166 H.) 'İtbaku'l-Etbak' adlı eseri, tahkik ve inceleme
- Tez No: 786814
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili. İtbakul Etbak. Makaleler. Şeyhülislam. El-Alaiyye (Alanyalı), Arabic language. Itbaq Al-Atbak. Articles. Sheikh al-Islam. Al-Alaiyyah
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Araştırmamıza esas aldığımız kitap, dinî, siyasî ve toplumsal sınıflara yönelik sert eleştiriler içeren el yazması bir eserdir. Siyasî iktidarı ve onun zulmünü ele almaktadır. Özellikle, dünyevî zevk ve menfaatlere ulaşmak için mesleklerini kötüye kullanan, adaleti ve zayıf insanları kullanarak rüşvet alan hakimleri çok sert bir dille eleştirmektedir. Dini otoriteyi ise daha büyük bir şiddetle eleştirmektedir.. Şeyhlere ve kötü Alimlere tam bir eleştiri seferberliği ilan etmiş gibidir. Çünkü onlar, din kivesine bürünerek merhamet elbisesini çıkarmışlar, şeytanların istek ve arzularına uymuşlar, kötülüklere ve lezzetlere dalmışlar, helalleri çiğnemişler, yetim malını yemişlerdir. Bütün bunları din kisvesine bürünerek yapmışlardır. Eserin müellifi aynı zamanda, kibir, cimrilik, mala aşırı düşkünlük, doktorların bozulması gibi toplumsal hastalıklara da değinmektedir. Bütün bunlarla beraber, sadece kötü yönleri ele almıyor, aynı zamanda sâlih ve rabbani alimleri de methetmektedir. Cömertliği, keremi, ahiret için hazırlık yapmayı tavsiye etmekte, ahirete ve salih amellere teşvik etmektedir. Bu konuda onun Kuran ayetlerine ve Arap darbımesellerine olan ilgisi her şeyin üstündedir. Yazarın üslubuna gelince, makalelerinde en önemli yöntemlerinden biri kinaye ve telmih sanatıdır. Bu sayede okuyucu, yazarın kastettiği şiir ve beyitleri verilmediği halde hemen anlayabilmektedir. Hz. Peygamberin hadislerini de rivayet edilmeden hatırlamaktadır. Çok ince bazı göndermeler ile Arap efsaneleri de okuyucaya hatırlatılmaktadır. / Aynı şekilde yazarın, Arap lehçelerine, kelimelerin zıt kullanışlarına, yabancı veya arapçalaştırılmış kelimelere… verdiği önem de açıkça görülmektedir. Bu açıdan dikkatleri en çok çeken husus ise Cevheri, Sağani ve diğer dilbilimcilerin dahi ihmal ettiği bazı lafızları kullanıyor olmasıdır. Bu el yazması eser, ilk Arap dilbilimcilerle aynı üslubu taşıyor. Makalelerdeki yöntemi, ilk anda okuyucuya kendini kötü hissettiriyor. Çünkü temel kaynaklara ve sözlüklere başvurmadan hiçbir cümleyi anlaşılmamaktadır. Bu eserin bize kazandırdığı şeylerden birisi de Kuran Dilini ihmal etmemiz sebebiyle içine düştüğümüz gerileme ve zayıflığı hissettirmesidir.
Özet (Çeviri)
This book carries a hard criticism of the political, religious and social classes. It dealt with political power and its oppression, and singled out bribed judges with a fierce criticism, explaining their paths to reach worldly pleasures and collect money at the expense of justice and the weak among the people. As for the religious authority, it had the largest share, as it launched a relentless campaign against sheikhs and religious scholars. Those who stripped themselves of the garments of mercy, followed the devils in their deception, followed evil and pleasures, violated the taboos, and devoured the orphan's money, while they conceal themselves with religion. The author of the manuscript also dealt with social ills such as arrogance, arrogance, miserliness, stinginess, and corruption of doctors, and the criticism directed does not deal with the bad side only, as he praised the righteous and divine scholars, and on generosity and generosity, and urged to provide for the Day of Resurrection, and desired the afterlife and good deeds. All these articles, with their titles and criticism, were clothed by the author in the dress of luxurious language, and anecdotes of difficult words, so he made the Qur'an, the noble hadith, the customs of the Arabs, their proverbs, and their legends a means to reach his goal, and his interest in including the Qur'an and Arabic proverbs exceeded everything else. As for the author's approach, he followed the method of allusion and allusion, one of his most important methods in articles. In this way, the reader understands verses of poetry intended by the author without mentioning them, hadiths of the Prophet, may God's prayers and peace be upon him, without uttering them, and legends that the reader seeks to search for after mentioning a fine thread of them. As a result of the research, the author had a very clear interest in the languages of the Arabs, the opposites of words, the Arabized or the foreign. This manuscript has the same style as the first Arab linguists. His method in the articles makes the reader feel bad at first glance. Because no sentence can be understood without reference to basic sources and dictionaries. One of the things that this work has brought us is that it makes us feel the regression and weakness we have fallen into due to our neglect of the language of the Qur'an.