رسالة بعنوان (إنسان عين المعاني في تفسير الكلام الرباني)للعلامة أحمد بن محمد بن طيفور السجاوندي الغزنوي من أول سورة القصص إلى آخر سورة الشورى
Allame Ahmed b. Muhammed b. Tayfur es-Secavendi el-Ğaznevi'nin İnsanü Aynü'l-Meani fi Tefsiri'l-Kelami'r-Rabbani adlı eseri üzerine tahkik çalışması (Kasas suresinin başından Şura suresinin sonuna kadar)
- Tez No: 786817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: el-Ğaznevi, Suretu'l Kasas, Tahkik, Mahtut, İnsanü Ayni'l Meani, Suretu'ş-Şura, el-Ğaznevi, Surah al-Qasas, Analysis, Mahtut, İnsanü Ayni'l Meani, Surah Ash-Shura
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez Allame Ahmed İbn Muhammed İbn Tayfur es-Secavendi el-Ğaznevi'ye ait önemli bir tefsiri ve 'İnsanü Ayni'l-meʿani Fi Tefsiri'l Kelam'ir-Rabbani' isimli tefsirin yazımını ele almıştır. Şüphesiz bu tefsir müfessirin ilminin büyüklüğünü gösteren, ziyadesiyle öneme haiz bir eserdir. Müfessir sağlam üslubuyla, sözünün tatlı ve etkili olmasıyla, verdiği manaların sahip olduğu belağatla ön plana çıkmıştır. Tefsirinde babası Muhammed İbn Tayfur el-Ğaznevi'nin eserine istinat etmiştir. Onun bazı görüşlerinde düzeltmeler yapmıştır. Çoğu kere müellifin tefsirini yaptığı ayet sadedinde lügavi ve belağata dair meselelere girdiğini görürüz. Arap Diline dair ilimlerde, sarf, nahiv, te'vil alanlarında ustalaşmıştır. Bu alanda telif ettiği eserler de vardır. Keza genel olarak şer'i ilimlerde özel olarak ta tefsir ilminde otoritesi vardır. Bu eserini babasının tefsirini ihtisar ederek hazırlamış ve babasıyla bereketlenmek, ona iyilikte bulunmak amacıyla 'İnsanü'l Ayn' olarak isimlendirmiştir. Nitekim kendisi bu hususu kitabının başında zikreder ve Kur'an ayetlerinden, hadis i şeriflerden ve şiirlerden deliller aktarır. Bu tez, mezkur kitabın bir kısmını ilmi bir tahkikte bulunmuş, okuyucunun ya da ilim talebesinin istifade etmesini ve okumasını kolaylaştıracak açıklığa sahip bir kisve ile çıkarmış, İslam Kütüphanesi'ni zenginleştirmeye, köklü İslam Geleneğini muhafaza hususunda katkı sunmaya çalışmıştır. Tez iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm araştırma bölümü olup üç konudur. 1- Müellifin hayatı ve şahsiyeti 2- İlmi Yaşamı 3- Kitabın ve Müellifin Metodunun Tanıtımı İkinci bölümde ise tahkik edilen metin yer almaktadır. Metin bağlamında ise nassı düzenleme, varit olan ayetleri, hadisleri, haberleri, şiirleri, sözleri, mahtutta ismi zikredilen alimlerin tercemelerini tahriç etme metodunu benimsedim. Şerh ve beyana gerek duyulan bazı ibarelere ta'likte bulundum. Sonra sonuçlar ve kaynaklar ile tezi sonlandırdım.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses an important tafsir of Allame Ahmed İbn Muhammed İbn Tayfur es-Secavendi el-Ğaznevi and the tafsir writing titled 'İnsanü Ayni'l-meʿani Fi Tefsiri'l Kelam'ir-Rabbani'. There is no doubt that this tafsir is a work of great importance, presenting the profoundness of the author's knowledge. The author stood out for his strong style, the charm and power of his words, and the rhetoric of his meanings. In his tafsir, he relied on the work of his father, Muhammad Ibn Tayfur al-Ğaznevi. He made corrections to some of his views. Most of the times, we see the author addresses linguistic and rhetorical issues in the context of the verse he tafsirs. He mastered the sciences of the Arabic language in the fields of grammar, syntax, and tafsir. He also wrote works in this field. He was also an authority in the spiritual sciences in general and in the science of tafsir in particular. He compiled this work by shortening his father's tafsir and named it 'Insan al Ayn' in order to be blessed with his father and to do him a favor. In fact, he mentions this at the beginning of his book and cites evidence from Qur'an verses, hadiths and poems. In this thesis, a scholarly analysis of a part of the aforementioned book has been made and that has been provided it in a clear guise that will make it easier for the reader or the student of knowledge to benefit and read. Its aim is to enrich the Islamic Library and contribute to the preservation of the deep-rooted Islamic Tradition. This thesis consists of two sections. The first section is about the research and has three topics. 1- Author's life and personality 2- His Academic Life 3- Introduction of the Book and the Author's Method The second section includes the text that has been analyzed. In the context of the text, I have adopted the method of organizing the nassı, and the method of narrating the existing verses, hadiths, news, poems, sayings, and translations of the scholars mentioned in the mahtut. I have deferred some phrases that need annotation and clarification. Then I concluded the thesis with conclusions and references.