الهوية في الشعر العراقي المعاصر(2006-2016)
Çağdaş Irak şiirin kimliği (2006-2016)
  1. Tez No: 786816
  2. Yazar: SAJA ABDULAZEEZ ALI ALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Şiir, Irak toplumu, Çağdaş Irak kültürü, Toplumdaki topluluklar, identity, poetry, Iraqi society, contemporary Iraqi culture, groups in the society
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırma, kapsayıcılık özelliği ile çağdaş eleştiri alanında öne çıkarak önemli bir konum kazanmış olan kültürel metodolojiyi esas almıştır. Nitekim araştırmada, şiirsel okuma, söylenmeyen gizemleri açığa çıkarma ve şiirsel metinleri inceleme yoluyla kültürel desenlerin gerektirdiği bir yaklaşım izlenmiştir. Bu araştırmanın ortaya koyduğu delaletler sayesinde eleştirel çalışmalar ışığında manaların ve gayelerin derinliği açıklığa kavuşmaktadır. Şiirsel metinlere yönelik uygulamalı eleştiri ve analitik okuma pek çok şairin divanında da yer almakta, dolayısıyla araştırmada çağdaş şairlerin farklı dönemleri ele alınmaktadır. İşgalin ardından, özellikle 2006 yılından sonra yaşanan olaylar ve yayılan şiddetli mezhepçilik dalgasından sonra ortaya çıkan ve yayılan bu şiir tarzı yoluyla şairlerde dini söylemin arttığı gözlemlenmiş, bu da ülkede bu şiir tarzının ortaya çıkışında etkili olmasına neden olmuştur. Çağdaş Iraklı şairlerin kendilerine özgü bir bireysel muhayyileye sahip olması, gerek bilinen tarzları, gerekse verilere göre nesneleri harekete geçirebildikleri dolaylı etkileri açısından, şiirselliği ve kabul edilebilirliği nedeniyle Irak toplumunda otoritelerini kabul ettirmelerini sağlamış, dolayısıyla bu da Irak şiirine dini motiflerin egemen olmasıyla sonuçlanmıştır. Araştırmada bu dini egemenliğin boyutu ve biçimleri, bilinçlilik ve bilinçsizlik açısından ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Iraklıların dini kurumun egemenliğinden ötürü yaşadıkları gergin ve kaotik durumun bir sonucu olarak şiirsel dürtü, tüm dini tezahür ve faaliyetleri reddetmeleri açısında açık ve net bir görünüm kazanmış, doğrudan veya sembolik bir şekilde reddetmek, uyarmak, alay etmek ve benzeri çeşitli yollarla bunlara karşı ayaklanmışlardır.
Özet (Çeviri)
The study was based on a cultural methodology that has become of great standing and has emerged on the contemporary critical scene, which we can only describe as comprehensive. The research was launched through the interface that the cultural systems call for, through poetic reading, revealing the hidden secrets, and interrogating poetic texts, because of the implications of this study, in which it becomes clear to us the depth of meanings and goals in the light of critical studies, through applied criticism and reading an analysis of the poetic texts found in the poets' collections. The research dealt with generations of modern poets, and we wanted from this poetry that appeared and spread after the events that accompanied the occupation, especially the events after 2006, and the violent sectarianism that accompanied them. Contemporary Iraqis felt that it became present by an act in the individual imagination of each one of them, which made it capable of imposing its authority in the Iraqi society, due to its legitimacy and the great acceptability it enjoys, whether it was due to its declared systems or the implicit actions that have the ability to moving things according to data. We find it has dominated the production of the Iraqi poet through religious patterns, and his attempt to reveal the religious hegemony and patterns that managed to impose a state of consciousness and subconsciousness. As a result of the deteriorating and chaotic situation in which the Iraqis are living due to the domination of the religious establishment, the poetic motive became clear and evident in rejecting all religious practices and their activities, so they rebelled against them through a variety of ways, including direct rejection or symbolism, warning and ridicule and other ways.