Finans sektöründe iş süreçlerinin dijital dönüşümü ve iyileştirmesi çalışmalarında benzetim tekniklerinin kullanılması
Using simulation techniques in digital transformation and improvement studies of business processes in finance sector
- Tez No: 786943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET HASGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş süreçleri yönetimi, iş süreci modeli ve gösterimi, Dijital İkiz, iş süreçleri benzetimi, Business process management, business process model and notation, Digital Twin, business process simulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim ve Servis Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dijital dönüşümle birlikte dijital hizmetlerin kalitesi ve sürekliliği kurumlar için büyük bir rekabet avantajı oluşturmaktadır. Bu rekabet kurumların dijital hizmet sağladıkları süreçlerde ne kadar başarılı olurlarsa rekabette de o kadar avantajlı konuma gelmelerini sağlamaktadır. Bu sebeple dönüşüm ihtiyacının ortaya çıkışından kullanıcıya sunulmasına kadar geçen sürede en hızlı ve en faydalı şekilde ekip çalışması yapmak önem kazanmaktadır. Bu süreçte de işletmeler İş Süreci Yönetimi'nin (İSY) farkına vararak iş süreçlerinde iyileştirme yapmaya ve dijital dönüşüme yönelmişlerdir. Süreçte yapılacak iyileştirmede teknolojik dönüşüm dikkate alınarak süreç yönetiminde bulut bilişim yazılım imkanlarından yararlanılmıştır. Çalışmada literatür incelemesinin ardından uygulama için belirlenen firmanın dijital bankacılık ekibinin iç müşteri istek çalışma sürecinin benzetimi yapılmaya çalışılmıştır. Mevcut süreç nicel süreç analizi adımlarıyla analiz edilmiş ve sistemde verimsizliğe sebeplerin belirlenmesinin ardından süreç yeniden modellenerek Arena adlı benzetim yazılımında simüle edilmiştir. Mevcut ve önerilen süreçteki performans değerleri karşılaştırılarak ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With digital transformation, the quality and continuity of digital services creates a great competitive advantage for institutions. This competition ensures that the more successful the institutions are in the processes they provide digital services, the more advantageous they are in competition. For this reason, it is important to work as a team in the fastest and most beneficial way from the emergence of the need for transformation until it is presented to the user. In this process, businesses have become aware of Business Process Management (BCM), and they have turned to improving their business processes and digital transformation. Considering the technological transformation in the improvement to be made in the process, cloud computing software opportunities were used in the process management. In the study, after the literature review, it was tried to simulate the internal customer demand working process of the digital banking team of the company determined for the application. The current process was analyzed with quantitative process analysis steps and after determining the causes of inefficiency in the system, the process was remodeled and simulated in the simulation software called Arena. The performance values in the current and proposed processes were compared and the results were evaluated.