Şizofreni hastalarında akut alevlenme ve remisyon dönemlerinde oksidatif parametrelerin karşılaştırılması
Comparison of oxidative parameters on schizophrenia patients after acute exacerbation and patient's response to treatment
- Tez No: 786991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT BAŞAR SEMİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, akut alevlenme, oksidatif stres, toplam antioksidan seviye, toplam oksidan seviye, schizophrenia, acute exacerbation, oxidative stress, total antioxidant level, total oxidant level
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ŞİZOFRENİ HASTALARINDA AKUT ALEVLENME VE REMİSYON DÖNEMLERİNDE OKSİDATİF PARAMETRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Şizofrenide oksidatif stresin hastalığın fizyopatolojisinde rol aldığına ilişkin artan kanıtlar vardır. Bununla birlikte şizofrenide oksidatif stres, aynı hastanın akut alevlenme ve tedaviye yanıt durumlarına göre karşılaştıran çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu çalışmada şizofreni hastalarında oksidatif metabolizmanın hastalıktaki etkisini araştırmak için hastaların akut alevlenme ve tedaviye yanıt sonrası durumlarının incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın ve erkek psikoz servislerinde şizofreni tanısıyla yatan 50 şizofreni hastası ve 40 sağlıklı gönüllü alındı. Katılımcıların ilk değerlendirmelerinde, BPRS ve demografik ve klinik verilerin elde edilmesi amacıyla veri toplama formu uygulandı. Aynı anda Toplam Antioksidan Seviyesi (TAS), Toplam Oksidan Seviyesi (TOS) ölçümü ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) için laboratuar değerlendirmesi yapıldı. Tedaviye cevap sonrasında hasta grubuna tekrar ölçek ve laboratuar değerlendirmeleri uygulandı. Bulgular: Şizofreni hastalarında akut alevlenme döneminde TOS ve OSİ değerleri kontrollerden anlamlı olarak yüksek bulundu. Tedaviye yanıt sonrasında ise TAS, TOS ve OSİ değerleri kontrollerden anlamlı farklılık göstermiyordu. Hastaların tedaviye yanıt sonrası TOS ve OSİ değerlerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edildi. Bu karşılaştırmaları etkileyebilecek sigara içme durumuna göre grupları ayırdığımızda farklılığın değişmediği görüldü. Hastalık öyküsünde intihar girişimi olan ve olmayan grubun OSİ değeri anlamlı farklılık gösteriyordu. Tartışma: Şizofrenide akut alevlenme döneminde olan hastalarda oksidanlar yüksektir. Şizofrenide oksidatif metabolizma hastalığın etiyolojisinden çok akut alevlenmesine özgü bir durum gibi görülmektedir. Yapılacak ölçüm ve klinik incelemelerle daha geniş hasta gruplarında oksidatif stres araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF OXIDATIVE PARAMETERS ON SCHIZOPHRENIA PATIENTS AFTER ACUTE EXACERBATION AND PATIENT'S RESPONSE TO TREATMENT Aim: There are some increasing clues related to the fact that oxidative stress has a role in physiopathology of schizophrenia. However, there are quite limited researchments which compare oxidative stress in schizophrenia with acute exacerbations in patients after condition of response to treatment. This study has an aim to investigate oxidative metabolism after the acute exacerbations in patients and response to treatment. Methods: We have chosen women and men 50 schizophrenia patients hospitalized schizophrenic psychosis at service and 40 healthy volunteers from Erenkoy Mental and Neurological Diseases Training and Research Hospital. Total Antioxidant Level (TAS), Total Oxidant Level (TOS) evaluation and Oxidative Stress Index (OSİ) calculation were conducted by using Erel method. Results: During acute exacerbation period of the schizophrenic patients TOS and OSI values were found significantly higher than controls .After response period of treatment TAS, TOS and OSI values were not found significantly different from controls. It found OSİ values were significantly different than other group if patients have history of suicide attempts. It was detected that antioxidant level was independent than smoking cigarette. Discussions: Oxidants levels are high during acute flared period of schizophrenia. After treatment, the oxidative metabolism of schizophrenia decreases against to oxidants. Oxidative stress should be investigated with measurements and clinical analysis on larger patients groups.