Perkutan koroner girişim yapılan hastalarda işlem öncesi ve sonrası ağrının anksiyete (kaygı) ve yaşam bulguları üzerine etkisi
The effect of pain before and after the procedure on anxiety (anxiety) and vital findings in patients undergoing percutaneous coronary intervention
  1. Tez No: 787062
  2. Yazar: FEYZA NUR YUKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU DEDEOĞLU DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan Koroner Girişim, Ağrı, Anksiyete, Yaşam Bulguları, Percutaneous Coronary Intervention, Pain, Anxiety, Vital Signs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu tez çalışması perkütan koroner girişim uygulanan hastalarda işlem öncesi ve sonrasında hastaların ağrı skorunun anksiyete ve yaşam bulguları ile arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, perkütan koroner girişim uygulanan ve işlem sonrası ağrısı devam eden 131 erkek ve 54 kadın olmak üzere 185 hasta oluşturdu. Veriler SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak analiz edildi. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p0,05) bir fark oluşturmadı.Hastaların öncesinde hastaneye yatmaları ve stent işlemi olmaları ile ağrı, kaygı ve yaşam bulguları ölçümleri arasında anlamlı (p=0,00 p 0,05) gözlemlendi. Sonuç: Araştırma sonucunda ağrının artması hastaların kaygı düzeyi ve yaşam bulguları ölçümlerinin artmasına neden olurken, ağrı skorunun azalması ile kaygı düzeyinde ve yaşam bulguları takiplerinde iyileşme saptandı.Araştırmanın sonuçlarına göre hastaların ağrıyı tanımlayabilmesi, ağrı skoru artmadan hastaneye erken başvurmasına yönelik eğitim verilmesi ile ilgili farklı araştırmalar önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis study was conducted as a descriptive and correlational study in order to determine the relationship between the pain score of patients before and after the procedure, and anxiety and vital signs in patients who underwent percutaneous coronary intervention. Method: The sample of the study consisted of 185 patients, 131 men and 54 women, who underwent percutaneous coronary intervention and whose pain persisted after the procedure. Data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical program. The results were evaluated at a 95% confidence interval and significance level of p0.05) in the age, gender, marital status, chronic disease pre- and post-procedure pain, anxiety and life follow-ups of the patients. A significant (p=0.00 p 0.05). Conclusion: As a result of the research, the increase in pain caused an increase in the anxiety level and vital signs of the patients, while the decrease in the pain score resulted in an improvement in the anxiety level and vital signs follow-up. According to the results of the study, different studies can be suggested to provide education for patients to define pain and to apply to the hospital early without increasing the pain score.