OECD koduna göre yapılan kuyruk mili testlerinin bilgisayar ortamına aktarılması ve değerlendirilmesi
Tranfering and Computing The O.E.C.D. coded Power Take-Off tests by The Aid of PC
- Tez No: 78710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAT KAHRAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuyruk mili, Traktör testleri, Veri toplama, Bilgisayarla ölçme
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OECD Koduna Göre Yapılan Kuyruk Mili Testlerinin Bilgisayar Ortamına Aktarılması ve Değerlendirilmesi Nihat YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Müh. Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Şirzad KAHRAMANLI 1998, 71 sayfa Bu çalışmanın amacı tarım traktörlerinin performansları hakkında gerekli bilgileri elde etmemizi sağlayan testlerden biri olan kuyruk mili testlerinin bilgisayar kullanarak gerçekleştirilmesidir. Bu sayede daha hızlı, daha güvenilir, daha zahmetsiz olarak testlerin gerçekleştirilmesi sağlanmış olacaktır. Bu çalışma mevcut bir test cihazı üzerine bina edilmiş ve bu cihaz modernize edilmiştir. Bu test cihazına bağlı bulunan bazı sensörler değiştirilerek ölçme alanı daha da büyütülmüştür. Kuyruk mili testlerinde, testin yapılmasını sağlayan fren düzeneğinin devir sayısını, traktörün bu frene uygulamış olduğu torku ve traktörün bu devirde, bu torku uygularken harcamış olduğu yakıt miktarını ölçmek gerekmektedir. Yukarıda bahsedilmiş olan bu fiziksel büyüklükler sensörler yardımıyla elektriksel büyüklüklere çevrilmiş, yükseltme ve ölçeklendirme işlemlerine tabi tutulduktan sonra bir analog giriş-çıkış kartı yardımıyla bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bu aktarılan veriler ile ilgili hesaplamalar projenin en önemli parçasını oluşturan bilgisayar programı yardımıyla gerçekleştirilerek bir dosyada saklanmıştır. Bu hesaplanan ve ölçülen değerler kullanılarak tarım traktörünün performansı hakkında karar vermemizi sağlayan eğrilerin çizilmesi gerçekleşmiştir. Ayrıca bu verilerin tamamı dosyalar halinde bilgisayarın hafıza ünitelerinde depolandığı için testleri yapılan traktörler için bir arşiv oluşturulmuş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Nihat YILMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electricity-Elektronics Eng. Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şirzad Kahramanlı 1998, page 71 The aim of study is making tractor P.T.O test. Which is one of test of getting information about farm tractor performance by using a personel computer. So that the test will be realized faster, more reliable and easier. The study was builded on present test device and the device was developed by changing some sensors in this device the measuring range was increased. In P.T.O. tests, revolution of breaking mechanism which makes possible the test, torque which is applied to this breaking mechanism by tractor motor and the tractor's fuel consumption while the tractoris in this revolution and torque. This fizical values is changed into electrical values by means of sensors, than after amplifiying and scaling these values are transfered to personel computer by using data acqusition card. Calculation about this tranfered datas are realized by a computer program which is the most important part of this study and stored in files. The curves which help us to make decision about the performance of tractors by using all of this stored data files in computer memory units. Key word: P.T.O., Tractor tests, Data acqusition, Computer aided measuring