Bilgi teknolojileri departmanı çalışanlarını motive eden etmenlerin Abraham Harold Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi bağlamında incelenmesi
Research on the motivational factors of information technologies department employees in the context of Abraham Harold Maslow's hierarchy of needs
  1. Tez No: 787160
  2. Yazar: BURAK BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, Psychology, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Abraham Harold Maslow, İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi, 5 Aşamalı İhtiyaçlar Memnuniyeti Ölçeği, Bilgi Teknolojileri, Motivasyon, Abraham Harold Maslow, Hierarchy of Needs Theory, The Five Need Satisfaction Measures, Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı; motivasyon kavramını Abraham Harold Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi teorisi ışığı altında ele alarak bilgi teknolojileri departmanı çalışanlarını motive eden etmenleri çeşitli demografik ifadelerden oluşan bir“Kişisel Bilgi Formu”ve İhtiyaçlar Hiyerarşisi teorisi aşamaları gözetilerek Taormina & Gao (2013) tarafından hazırlanan, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri ise araştırmacı tarafından yapılan“5 Aşamalı İhtiyaçlar Memnuniyeti Ölçeği”aracılığıyla değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda ilk bölümde, motivasyon ve Abraham Harold Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi teorisine değinilmiştir. İkinci bölümde ise bilgi teknolojileri; departman organizasyonu çerçevesinde açıklanmış ve motivasyon ile bilgi teknolojileri kavramlarını kullanan çalışmalar özelinde kapsamlı bir literatür araştırması yapılmıştır. Ardından değişkenler merkezinde sekiz adet hipotezler ileri sürülmüştür. İleri sürülen hipotezler, çalışmanın evrenini oluşturan Türkiye'deki 401 faal bilgi teknolojileri departmanı çalışanından çevrim içi bir anket formu vasıtasıyla elde edilen veriler ile test edilmiştir. İstatistiksel analiz sürecinde değişkenler ile Abraham Harold Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi teorisinin sırasıyla Fizyolojik İhtiyaçlar, Güvenlik İhtiyaçları, Ait Olma ve Sevgi İhtiyaçları, Saygı İhtiyaçları ve Kendini Gerçekleştirme İhtiyaçları alt boyutları arasındaki ilişki yorumlanarak bulguların ve önerilerin yer aldığı bir sonuç raporu oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study, reliability and validity analyses created by Taormina & Gao (2013) by taking into account the motivation idea in the context of Abraham Harold Maslow's Hierarchy of Needs theory, a“Personal Information Form”composed of various demographic expressions, and the hierarchy of needs theory are the variables that inspire information technologies (IT) personnel. The researcher's“The Five Need Satisfaction Measures”is used to assess the motivational element. For this purpose, motivation and Abraham Harold Maslow's Hierarchy of Needs theory are mentioned in the first chapter. In the second chapter, information technologies; a comprehensive literature search has been carried out in the context of the studies using the concepts of motivation and information technologies. And then, eight hypotheses were put forward in the center of the variables. The posited assumptions were put to the test using information gathered from 401 active IT workers in Turkey who responded to an online survey that formed the study's population. The statistical analysis process and the subdimensions of Abraham Harold Maslow's Hierarchy of Needs theory, Physiological Needs, Safety Needs, Love and Belonging Needs, Esteem Needs, and Self-Actualization Needs was interprete the relationship and between the sub-dimensions of these needs, a final report containing the findings and recommendations was created.