Türk evi iç mekan kurgusuna kent kültürü ve yaşam biçiminin etkisi: Bolu Mudurnu örneği
The effect of urban culture and lifestyle on the Turkish house interior fiction: The case of Bolu Mudurnu
  1. Tez No: 787166
  2. Yazar: İBRAHİM VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk evi, İç mekan, Kültür, Yaşam biçimi, Mudurnu, Turkish house, Interior, Culture, Life, Mudurnu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Günümüzde toplumlar, küresel politikaların ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle hızlı bir değişim / dönüşüm sürecine girmektedirler. Bu gelişmeler çerçevesinde kentlerin kimlik sorunları ağırlık kazanmakta ve tek tip kentsel mekanlar ortaya çıkmaktadır. Yaşam alışkanlıklarını değiştirerek onları yeni yapılanmalara sürükleyen küreselleşme; yerelin kimliğini, kültürünü ve birikimini tasarım sürecinden ayırmaktadır. Yaşam koşullarının, geleneklerin, yapım tekniklerinin hızla geliştiği dünyada tarihi kent merkezleri; tarihsel süreçte nasıl bir çevre içerisinde yaşandığını gösteren bir bütünlük içermektedirler. Yaşayan geleneksel bir kenti, kentin bileşenleri olan binaları ve o binalara ait yapı elemanlarını özgün konumunda incelemek ve çevrenin bütünlüğünü anlamak; tasarlanmış mekanların ardındaki kaynağın gücünü anlatmaktadır. İnsan ölçüsüne göre düzenlenmiş mekanlar bütünü olarak değerlendirebileceğimiz tarihi çevreler, sosyal ilişkileri olumlu yönde etkileyen bir yapıya sahiptir. Arkeolojik, estetik ve tarihi değerlerinin yanı sıra halk sanatına ait değerlere de sahip olan geleneksel dokular, özgün mekânsal donanımlarıyla yerinde görülüp incelenebilmesi yönünden de çok öğreticidir. Toplumların kendi değerlerini geçmişten geleceğe aktarma çabalarından biri olarak karşımıza çıkan mimari; yerel kimliğin devamlılığı konusunda önemli bir yer tutmaktadır. Kültürel sürdürülebilirlik olarak da ifade edilen bu süreç; toplumun geçmişten bugüne yaşadığı süreci, yaşam biçimini, kültürünü ve değer yargılarını yansıtmaktadır. Bu noktada geleneksel konut mimarileri, sosyo - kültürel ve fiziksel etkenlerin başarıyla sentezlendiği örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Bolu ili Mudurnu ilçesinde bulunan örnekler üzerinden; geleneksel türk evi iç mekan kurgusuna kentsel kültürün, yaşam biçiminin, aile yapısının, geçim kaynaklarının, gelenek ve inançların etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Bolu ili Mudurnu ilçesinin kent dokusu, kent kültürü ve yaşam biçimleri özelinde incelenmiş; kentte bulunan Türk evlerinin iç mekan kurgusuna, kent kültürü ve yaşam biçimlerinin etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda kültürel etkilerin ve yaşama biçimlerinin mekan organizasyonu üzerinde etkili olduğu gözlemlenmiştir. Kültürel etkilerin mekanın şekillenmesinde üstlendiği rolün, kent dokusu ve insan için önemli bir etken olduğu fikri savunulmuş, geleneksel yapılarda tasarım kriterleri arasında bulunan kültürel normların ve yaşam biçiminin, günümüz mekanları içinde gerçek anlamda tasarım ilkesi olarak ele alınması gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, societies are entering a rapid change/transformation process with the effect of global policies and technological developments. Within the framework of these developments, identity problems of cities gain weight and uniform urban spaces emerge. Globalization, which changes their living habits and drags them to new structures; separates the identity, culture, and knowledge of the locals from the design process. Historical city centers in the world where living conditions, traditions, and construction techniques are rapidly developing; contain integrity that shows what kind of an environment they lived in in the historical process. To examine a traditional living city, the buildings that are the components of the city and the structural elements of those buildings in their original position and to understand the integrity of the environment; describe the power of the source behind the designed spaces. Historical environments, which we can consider as spaces arranged according to human size, have a structure that positively affects social relations. Traditional textures, which have values belonging to folk art as well as their archaeological, aesthetic, and historical importance, are very instructive in terms of being able to be seen and examined on-site with their original spatial equipment. Architecture, which is one of the efforts of societies to transfer their own values from the past to the future; plays an important role in the continuity of local identity. This process also referred to as cultural sustainability; reflects the process, lifestyle, culture, and value judgments of society from past to present. At this point, traditional residential architectures appear as examples where socio-cultural and physical factors are successfully synthesized. This study, over the samples found in the Mudurnu district of Bolu; It is aimed to examine the effects of urban culture, lifestyle, family structure, livelihoods, traditions, and beliefs on traditional Turkish house interior design. The urban texture of the Mudurnu district of Bolu province has been examined in terms of urban culture and lifestyles; The effect of urban culture and lifestyles on the interior design of traditional Turkish houses in the city was investigated. As a result of these studies, it has been observed that cultural influences shape the organization of space. The idea that the role of cultural influences in the shaping of the space is an important factor for the urban texture and human beings has been defended. It has been emphasized that the cultural norms, which are among the design criteria in traditional buildings, should be considered as a design principle in today's spaces in a real sense.