Yapı denetiminin kalite üzerine etkisi ve Konya örneği
The effect of building control on quality and the Konya example
  1. Tez No: 78725
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ AÇIKEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA DORUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, yapı, yapı denetimi, kalite, Construction sector, construction, construction control, quality. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPI DENETİMİNİN KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ VE KONYA ÖRNEĞİ D. AH AÇIKEL Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Atila DORUM 1998, Sayfa: 106 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Atila DORUM Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde; inşaat sektörünün 3. büyük sektör olduğu elde edilen istatiksel rakamlarla belirtilmektedir. İnşaat sektörünün üst yapı olarak ifade edilen bina yapılarına olan ihtiyacın nüfus artış hızına, sosyal ve kültürel gelişmeye paralel olarak artmasından ve üretilen binaların insanların yaşamlarının çok büyük bölümünü geçirdikleri mekânlar olmasın dan dolayı bina yapılarının, dayanıklılık, ömür ve konfor açısından denetlenmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluğun yerine getirilmesi için, yapı üretiminin aşamalarının içinde önemli bir yeri olan yapı denetiminin bileşenleri olan, proje denetimi, uygulamanın denetimi ve malzeme denetiminin eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir.Tabi ki, denetimin olması yapı kalitesini arttıracak, dayanıklı yapıların inşaası durumunu ortaya çıkaracaktır. Bu durum, denetimli yapılardaki kaliteyi göstermektedir. Bu nedenle, ülkemizde bu alandaki kanunî düzenlemelerin yetersizliği, yönet meliklerin eksikliği ve teknik elemanlarının bazılarının sorumsuzluğu binaların kendiliğinden veya doğal afetlerin etkisiyle yıkılmasına, bunun sonucunda can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Bu çalışmada, bu alandaki kanun, yönetmelik ve mevcut uygulamalar incelenmiş uygulamanın durumu teknik soruları içeren anket ile desteklenmiş yurtdışı uygu lamalar incelenmiş, bütün bunların ışığında ülkemiz ve Konya ili için uygulanabilecek veya en azından konuyu tartışmaya açık hale getirecek bir model ortaya çıkarılmıştır. Yukarıda anlatılmaya çalışılan konuların tamamı çalışmanın bölümlerinde açıklanmaktadır. Çalışmanın bu alandaki görev yapan kişilere, kamu ve özel kuruluşlara bilimsel bir rehber olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis D. Ali AÇIKEL Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Construction Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Atila DORUM 1998, Page: 106 Jury : Yrd. Doç. Dr. Atila DORUM In such countries which are developing rapidly like Türkiye, it is indicated that the construction sector is the third biggest sector, by the statistical figures that are obtained. As the necessity to constructed buildings which are defined as the upper building of the construction sector increases parallel to the growth in population and to the development in social and cultural life and as the buildings that were constructed are the places that people spend most of their lives, the control of the constructed buildings according to lifetime, durability and comfort becomes a must. To perform this must project control, application control and material control that are the components of the construction control which has an important position in the steps of the building construction, should be performed totally. iiiOf course the existence of control will increase the quality of buildings and this will result with the construction of the durable buildings. This shows the quality in the controlled buildings. The lack of the instructions and the insufficient legal regulations in this area in our country and the irresponsibility the some of the technical stuff causes the buildings crash by itself or by the effect of the natural facts and this causes human life and possession losses. In this study the law, instructions and existing applications are examined, The position of the application is supported by an inquiry which includes technical questions, and foreign applications are examined and in the light of all there a model which may be applied in our country or in Konya, or at least. Which will make the subject clear to argue is obtained. All the subjects which are tried to be mentioned above are explained in the chapters of my study. It was aimed that my study would be a scientific guide for the people, public & private institutions that work in this area.