Creating a green supplier selection model by using intuitionistic fuzzy topsis method in automobil manufacturing industry
Otomobil sektöründe sezgisel fuzzy topsıs yöntemiyle yeşil tedarikçi seçim modeli oluşturulması
- Tez No: 787260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BABEK ERDEBİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi (GSCM), Yeşil Tedarikçi Seçimi (GSS), Çok kriterli karar verme (MCDM), Sezgisel Bulanık TOPSIS (IFT), Green Supply Chain Management (GSCM), Green Supplier Selection (GSS), Multi criteria decision making (MCDM), Intuitionistic Fuzzy TOPSIS (IFT)
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi (GSCM), artan hükümet düzenlemeleri, çevresel koruma endişeleri ve küresel ısınma gibi çevre sorunlarına ilişkin kamu bilincinin bir sonucu olarak şirketler için çok önemli bir konu olarak gelişti. Düzenli tedarikçi seçim prosedürlerine çevresel konuların eklenmesi, Yeşil Tedarikçi Seçiminin (GSS) önemini artırmıştır. Bu vaka çalışması, bir otomobil imalat endüstrisindeki sekiz kriterden elde edilen verilere ve yeşil uygulamalara dayalı entegre bir Tedarikçi Seçimi (SS) yaklaşımı kullanmaktadır. GSS sorunu, klasik ve çevresel kriterleri analiz etme ve seçme konusunda son derece yetenekli olan TOPSIS yöntemi kullanılarak aşılmıştır. Dilsel kriterler ve her bir kriteri değerlendirmenin zorluğu nedeniyle, TOPSIS metodolojisi ile birlikte bulanık metodoloji kullanılmalıdır. Sezgisel Bulanık TOPSIS yaklaşımı, karar vericileri ve kriterleri analiz etmek için kullanılır. IFT hibrit yaklaşımı, önem sırasına göre en kabul edilebilir alternatif sağlayıcıyı seçmede son derece başarılıdır.
Özet (Çeviri)
Green Supply Chain Management (GSCM) has developed as a crucial and significant issue for companies as a result of rising government regulations, environmental preservation concerns, and public awareness of environmental issues such as global warming. adding environmental considerations into regular supplier selection procedures has enhanced the significance of Green Supplier Selection (GSS). This case study employs an integrated Supplier Selection (SS) approach based on green practices and data from the eight criteria inside an automobile manufacturing industry. The GSS issue was overcome by utilizing the TOPSIS method, which is exceptionally skilled at analyzing and selecting classical and environmental criteria. Due of linguistic criteria and the difficulty of assessing each criterion, fuzzy methodology must be utilized in combination with the TOPSIS methodology. The approach of Intuitionistic Fuzzy TOPSIS is used to analyze decision makers and criteria. The IFT hybrid approach is extremely successful in selecting the most acceptable alternative provider based on the order of importance.