The impact of climate change on mean, maximum and minimum temperatures using statistical downscaling techniques: A case of Gaziantep region
İstatistiksel küçültme teknikleri kullanarak iklim değişikliğinin sıcaklık ve güneş enerjisi üzerindeki etkisi: Gaziantep bölgesi örneği
  1. Tez No: 787506
  2. Yazar: MOHAMED ADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Küçültme, GCM, Sıcaklık, GEP, GMDH, Statistical Downscaling, GCM, Temperature, GEP, GMDH
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada Gaziantep bölgesi üzerindeki küresel sıcaklık, İstatistiksel küçültme tekniği kullanılarak incelenmiştir. Bu SD modelleri, bölgesel girdilerin veya yerel değişkenlerin büyük ölçüde büyük ölçekli atmosferik değişkenlere bağlı olduğu temel kavramına bağlıdır. Bu araştırmada, Türkiye'nin güney doğu kesiminde yer alan Gaziantep ilinde CanESM2 Kanada İkinci Nesil Yer Sistemi Modelinden ölçeği küçültülmüş emisyonların senaryoları elde edilmiştir. Bu senaryolar, analizde gözlenen değişkenlerle karşılaştırılmıştır. Bu tezin temel amaçları (i) öngörülen aylık ortalama, maksimum ve minimum sıcaklıkları ve (ii) üç senaryo (RCP2.6, RCP4.5 ve RCP8.5) altında simüle edilen GCM (Küresel Dolaşım Modelleri) tahminlerini araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, araştırma, aylık sıcaklıkların istatistiksel olarak küçültülmüş bulgularını karşılaştırmak için Doğrusal Regresyon modelini (LR), Grup Veri İşleme Yöntemini (GMDH) ve Gen İfade Programlamasını (GEP) kullanır. Bu nedenle GMDH, kalibrasyon dönemi (1962-1990) için 0.955 ve doğrulama dönemi (1991-2005) için 0.9317 korelasyon katsayısı (R2) ile ortalama sıcaklığın en iyi öngörücü modeli olarak bulunmuştur. Benzer şekilde, GMDH sırasıyla kalibrasyon periyodu (R2=0.934 ve R2=0.907) ve validasyon periyodu (R2=0.91 ve R2=0.84) için maksimum ve minimum sıcaklıklar için en yüksek korelasyon katsayısına (R2) sahiptir. Genel olarak, simüle edilen senaryolar, 2021- 2100 gelecek dönemi için Gaziantep bölgesinde ortalama, maksimum ve minimum sıcaklıklarda bir artış tahmin edilmiştir. Ek olarak, RCP4.5 senaryosu, ortalama ve minimum sıcaklıklar için en iyi öngörücü iken, RCP2.6 senaryo çalışmasının maksimum sıcaklığını daha iyi yansıttığı bulunmuştur. RCP4.5 ve RCP2.6 senaryoları altında beklenenden daha fazla ortalama ve maksimum sıcaklık çizelgeleri parabolik bir eğilim göstermiş, ancak minimum sıcaklık için grafikler herhangi bir eğilim göstermediği bulunmuştur. Son olarak, Ağustos ve Aralık ayları, yıllık ortalama, maksimum ve minimum projeksiyonları gösteren bir dağılım grafiğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study global temperature over Gaziantep region was investigated using Statistical downscaling technique. This SD models depend on the foundational concept that regional inputs or local variables heavily depend on the large scale atmospheric variables. In this research, the scenarios of the downscaled emissions were obtained from CanESM2 Canadian Second Generation Earth System Model in the city of Gaziantep, a province in south-eastern Turkey. These scenarios are compared to the observed variables form the analysis. The key aims of this thesis are to (i) investigate the predicted monthly mean, maximum, and minimum temperatures and (ii) the GCM (General Circulation Model) projections that are simulated under three scenarios (RCP2.6, RCP4.5, AND RCP8.5). To achieve this purpose, the research utilizes the Linear Regression model (LR), Group Method of Data Handling (GMDH), and Gene Expression Programming (GEP) to compare the statistically downscaled findings of the monthly temperatures. Therefore, GMDH was the best predictor model of mean temperature with a coefficient of determination (R2) of 0.955 for the period of calibration (1962-1990) and 0.9317 for the validation period (1991-2005). Similarly, GMDH had the highest coefficient of determination (R) for maximum and minimum temperatures for the calibration period (R2=0.934 and R2=0.907) and validation period (R2=0.91 and R2=0.84), respectively. In general, the simulated scenarios predict an increase in mean, max and min temperatures in Gaziantep region for the future period of 2021-2100. In addition, the scenario of RCP4.5 is the best anticipator for the mean and minimum temperatures, while RCP2.6 better projects maximum temperature of the case study. The mean and maximum temperature charts display a parabolic trend, but for minimum temperature, the graphs show no pattern. Lastly, the months of August and December were compared in a scatter graph indicating the annual mean, maximum and minimum projections.