Bölgesel iklim modelleri kullanılarak Çukurova yöresinde iklim değişikliğinin 1. ve 2. ürün mısır verimine olası etkilerinin belirlenmesi
Assessing the impacts of climate change on 1st and 2nd crop corn yields in the Çukurova district using regional climate models
  1. Tez No: 244143
  2. Yazar: BURAK ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY TOPÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: RegCM, WOFOST, bölgesel iklim modeli, bitki büyüme modeli, mısır verimi, RegCM, WOFOST, regional climate model, plant growth model, maizeyield
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Çukurova Yöresi ülke ekonomisine önemli katkı yapan başlıca tarımsalüretim bölgelerinden biridir. Kuraklık, sel gibi ekstrem hava olaylarının yanı sıraiklim değişikliği nedeniyle daha az ve şiddetli yağışların artan sıcaklıkla birleşmesitarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada bölgesel iklim modeliRegCM3 kullanılarak Çukurova Yöresi'nde 2071-2100 yılları arasındaki iklimikestirmek ve iklim değişikliğinin 1. ve 2. ürün mısır verimine etkisini belirlemekamaçlanmıştır. Çalışmada RegCM modelinin Türkiye için kullanılabilirliği çeşitlitest ve doğrulama çalışmalarıyla denenmiş ve modelin referans dönemi için ortalama,ortalama maksimum, ortalama minimum, maksimum, minimum sıcaklıkları sırasıyla2.8 ile -4.3, 9.2 ile -7.5, 14.6 ile -4.3, 8 ile -8.3, 14.3 ile -5.4 (ºC) arasında değişenaralıklarda farklı benzeştirdiği gözlenmiştir. Yağış benzeşim sonuçlarınıntutarlılığının topoğrafik yapıyla yakından ilgili olduğu belirlenmiştir. Gelecekdönemlere ilişkin yapılan kestirimler sonucunda günümüz koşullarına göre ortalama,ortalama maksimum, yıllık maksimum, ortalama minimum, yıllık minimumsıcaklıklarda sırasıyla 3.0 ? 4.5, 2.9 - 4.7, 3.1 ? 6.2, 3.0 ? 4.5, 3.3 ? 8.5 (ºC) arasındadeğişen artışlar öngörülmüştür. Araştırmada iklim değişikliğinin yöredeki başatürünlerden mısır verimine olan etkilerini belirlemek amacıyla WOFOST bitkibüyüme modeli kullanılmış ve modelin uyumluluğu duyarlılık ve ayarlama testleriyleirdelenmiştir. WOFOST bitki büyüme modeli ile kestirilen 1. ve 2. ürün mısır daneverimleri gözlenenlerden sırasıyla % 4.5 ve % -5.0 farklılık göstermiştir. Gelecekteuygulanabilecek değişik kısıntılı sulama uygulamalarının mısır bitkisinin gelişimi veverimine olası etkileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda Çukurova Yöresi'ndesulama suyunun kısıtlı olması durumunda 1. ve 2. ürün mısır veriminde % 58 ve %43.4 oranlarında azalma öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Çukurova region is one of the major agricultural production regions inTurkey. In addition to extreme weather conditions, such as drought and flood, lowerand/or severe rainfall along with increased temperature due to global climate changeaffects agricultural production. The aim of this study is to predict the climate ofÇukurova Region for the period between 2071 and 2100 and determine the effects ofclimate change on the first and second crop corn yields, using the regional climatemodel, RegCM3. Model applicability was tested by means of some test studies andverification processes. The RegCM model predicts mean maximum, mean minimum,maximum, and minimum temperatures with deviations ranging from 2.8 to -4.3, 9.2to -7.5, 14.6 to -4.3, 8 to -8.3 and 14.3 to -5.4 ºC respectively compared to theobservations for the reference period. Thus, RegCM3 has been found to beappropriate for climate change predictions in the Cukurova District. The results ofrainfall simulation were closely related to topography. The mean, mean maximum,yearly maximum, mean minimum and yearly minimum temperatures may experiencesome increases ranging from 3.0 to 4.5, 2.9 to 4.7, 3.1 to 6.2, 3.0 to 4.5, and 3.3 to8.5 (ºC) in the future period compared with the current conditions. The plant growthmodel WOFOST was used to determine the effect of climate change on the growthand yield of the first and second crop corn. WOFOST simulated the yield with 4.5%and -5.0% accuracy for 1st and 2nd crop corn, respectively. However in future watershortage conditions, first and second crop corn yields are expected to decrease by58% and 43.4%, , respectively, compared to the present.