Vajinal enfeksiyon tanısı alan kadınların bki ve antropometrik ölçümlerinin incelenmesi
Investigation of bmi and anthropometric measurements of women diagnosed with vaginal infection
- Tez No: 787560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL UZUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: BKİ, Antropometrik ölçüm, Bakteriyel Vajinozis, Vajinal Kandidoz, BMI, Anthropometric Measurement, Bacterial Vaginosis, Vaginal Candidosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çevresel faktör ile vajinal enfeksiyonlar arasında ilişki olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada; vajinal enfeksiyon şikâyetleriyle Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran vakaların semptomlarına yol açabilecek etkenlerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Eylül 2021-Eylül 2022 tarihleri Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine vajinal enfeksiyon şikayetiyle gelen 18-50 yaş arası 201 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Vakalara muayene sırasında 25 soruluk bir anket uygulanmış, vajinal/endoservikal sürüntü örnekleri alınmıştır. Mikrobiyolojik sonuçlara göre; vajinal enfeksiyon ile enfeksiyona yol açabilecek çevresel faktörler araştırılmıştır. Bulgular: BKİ göre hastaların %2'sinin düşük kilolu, %31,8'nin normal kilolu, %36,8'nin aşırı kilolu, %29,4'nün obez olduğu görülmüştür. Bel/Kalça oranına göre dağılımlarında ise; %35,3'nün normal, %64,7'sinin obez olduğu saptanmıştır. Hastaların %14,9'unda vajinal kandidiyazis tespit edilmiştir, %47,3'ü bakteriyel vajinoz tanısı almıştır. Vajinal enfeksiyonlar ile vücut kitle indeksleri ve bel/kalça oranları dağılımları karşılaştırıldığında istatistiki anlamlı farklılık görülmemiştir. Kronik hastalık, beslenme şekilleri, kullanılan kontrasepsiyon yöntemleri ile de bakteriyel vajinoz veya kandida vajiniti arasındaki ilişki incelenmiş istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda, bakteriyel vajinozis ve vajinal kandidiyazis ile kortikosteroid kullanımı dışında ki çevresel faktörlerin ilişki olmadığını saptanmıştır. Bu alanda daha fazla parametreyi ve vaka sayısını içeren çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is thought that there may be a relationship between environmental factors and vaginal infections. The aim of this study was to determine the factors that may cause vaginal infections. Materials and Methods: The study was carried out with 201 patients aged between 18-50 years who applied to Gynecology and Obstetrics Gynecology outpatient clinic with complaints of vaginal infection between September 2021 and September 2022. During the visit, a questionnaire consisting of 25 questions was applied and vaginal/endocervical swab samples were taken. According to the microbiological results; environmental factors that may lead to infection with vaginal infection were investigated. Results: BMI of 2% patients were underweight, 31.8% were normal weight, 36.8% were overweight, and 29.4% were obese. According to the waist/hip ratio; It was determined that 35.3% were normal and 64.7% were obese. Vaginal candidiasis was detected in 14.9% of the patients and 47.3% of them were diagnosed with bacterial vaginosis. When the distributions of vaginal infections, body mass indexes and waist/hip ratios were compared, no statistically significant difference was observed. The relationship between chronic disease, dietary patterns, contraception methods used and bacterial vaginosis or candida vaginitis was examined and no statistically significant relationship was found. Conclusions: There was no relationship between vaginal infections and environmental factors other than corticosteroid use. Further studiesincluding more parameters and the number of cases are needed.