Toplumsal değişim kuramları ekseninde Ankara Altındağ ilçesinde aile profili araştırması
Family profile research in Ankara Altındağ district on the axis of social change theories
- Tez No: 788052
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR DEVELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: aile yapısı, Altındağ, kentleşme, toplumsal değişim, family structure, Altındağ, urbanization, social change
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Toplumsal değişim, tarihin her döneminde vardır ve toplumsal farklılaşmanın dinamiklerini ifade etmek için sosyolojik bir terim olarak literatürde yer almaktadır. Aile kurumunun bireysel ve toplumsal yaşamdaki önemli konumu nedeniyle, ailenin yapısının araştırılması, yeni bilgilerin toplanması ve daha kapsamlı istatistiksel analizlerin yapılması hem mevcut durumu açıklamak hem de zaman içindeki değişimleri anlamak açısından önemlidir. Ankara'nın Altındağ ilçesinde ailenin mevcut sosyo-demografik, ekonomik ve kültürel dinamikleri ile bu dinamiklerin dönüşmekte olduğu noktalar kentleşme ve toplumsal değişim kuramları ekseninde araştırılmıştır. Altındağ'ın 26 mahallesi (konut çevresi) ve konut türleri (gecekondu, apartman, site ve eski Ankara evi) evreni çerçevesinde, Altındağ'da ikametgâh eden 18 yaş üstü 215 kadın ve 210 erkek hanehalkı temsilcisi üzerinde anket yapılarak veriler elde edilmiştir. Sahadan elde edilen araştırma verileri ilgili faktörlerine uygun olarak SPSS 27.0 programında işlenmiştir. Değişkenlere ilişkin frekans tabloları ve çapraz tabloların oluşturulmasının ardından derinlemesine analizler gerçekleştirilmiş ve parametrik testler kullanılarak Altındağ'ın yerleşim köken ilişkileri, aile yapısı, akrabalık ve komşuluk ilişkileri ile gündelik yaşam biçimleri bulguları ortaya konmuştur. Araştırma sonuçlarına göre Altındağ ilçesinde ailenin profili çizilmiş. Altındağ'ın kentleşme ve toplumsal değişim sürecinde olduğu, bu süreçte ilçedeki refah düzeyinin yükseldiği, ekonomik olarak orta ve üst gelire hitap eden apartman ve site sakinlerinin sayısının arttığı, gecekondu tipi yerleşimlerde bulunan geniş ailelerin sayısının giderek azaldığı, çekirdek ailelerin sayısının ise arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social change exists in every period of history and takes place in the literature as a sociological term to express the dynamics of social differentiation. Due to the important position of the family institution in individual and social life, it is important to investigate the structure of the family, to collect new information and to make more comprehensive statistical analyzes both in terms of explaining the current situation and understanding the changes over time. In the Altındağ district of Ankara, the current socio-demographic, economic and cultural dynamics of the family and the points where these dynamics are transforming have been investigated in the axis of urbanization and social change theories. Data were obtained by conducting a survey on 215 female and 210 male household representatives over the age of 18 residing in Altındağ within the framework of the universe of 26 neighborhoods (residence environment) and housing types (shantytown, apartment, complex and old Ankara house) of Altındağ. The research data obtained from the field were processed in the SPSS 27.0 program in accordance with the relevant factors. After the creation of frequency tables and cross tables for the variables, in-depth analyzes were carried out and using parametric tests, Altındağ's settlement origin relations, family structure, kinship and neighborhood relations and daily life styles findings were revealed. According to the results of the research, the profile of the family was drawn in Altındağ district. It has been observed that Altındağ is in the process of urbanization and social change, the welfare level of the district has increased in this process, the number of apartment and complex residents that appeal to the middle and upper income economically, the number of large families in slum-type settlements is gradually decreasing, and the number of nuclear families is increasing.