2020-2021 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi nefroloji servisinde renal biyopsi ile primer veya sekonder glomerülonefrit tanısı alan hastaların prospektif 1 yıllık izlemi sonucu alınan klinik ve laboratuvar yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical and laboratory response obtained as a result of the prospective 1-year follow-up of patients diagnosed with primary or secondary glomerulonephritis by renal biopsy in the nephrology service of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine between 2020-2021
  1. Tez No: 788150
  2. Yazar: HAYRİYE ÖZAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE KÜBRA KAYNAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Glomerülonefrit, FSGS, IgAN, MPGN, kresentik glomerülonefrit, hipertansif nefropati, Glomerulonephritis, FSGS, IgAN, MPGN, crescentic glomerulonephritis, hypertensive nephropathy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Çalışmamızda perkütan böbrek biyopsisi ile tanı konmuş primer veya sekonder glomerülonefriti olan hastaların demografik özelliklerini, klinik ve laboratuvar seyrini ve tedavi etkinliğini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı servisinde Haziran 2020 ve Temmuz 2021 tarihleri arasında perkütan böbrek biyopsisi yapılarak primer veya sekonder GN tanısı konulan toplam 63 hastanın verileri prospektif incelenmiştir. Hastaların viral ve otoimmün serolojileri, 24 saatlik idrar tahlili biriktirilerek ölçülen proteinüri miktarı ve kreatinin klirensleri, serum kreatinin, albumin, LDL-K düzeyleri, tGFH, sistolik, diyastolik kan basınçları ve aldığı tedaviler prospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda en sık saptanan ilk 3 primer GN sırası ile MN (%34,6), IgAN (%30,8) ve FSGS (%23,1) oldu. En sık saptanan sekonder GN hipertansif nefrosklerozdu (%37,8). Tüm hastaların %66,7'si erkek ve biyopsi sırasında ortalama yaş 50,4±17, ortalama VKİ 27,9±5,0 kg/m2 saptandı. Başvuru anında tüm hastaların %42,9'unda nefrotik sendrom mevcuttu. Tüm hastaların 24 saatlik idrar biriktirilerek hesaplanan ortalama kreatinin klirens düzeyleri 78,0±55,4 mL/dk, proteinüri miktarı 7,7±9,1 g/gün saptandı. Ortalama serum kreatinin düzeyleri 1,8±1,5 mg/dL, ortalama tGFH değerleri 64,1±40,3 mL/dk/1,73 m2, ortalama serum albumin düzeyleri 30,5±7,7 g/L tespit edildi. Sonuç: Hipertansif nefroskleroz ve FSGS hastaları arasında cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Hipertansif nefroskleroz daha çok erkek hastalarda FSGS ise daha çok kadın hastalarda görülmekteydi. Serum albumin düzeyi MN grubunda hipertansif nefroskleroz grubuna kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı düşük bulundu. Serum kreatinin değerleri MN ve FSGS gruplarında kresentik GN ve hipertansif nefropati grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. MN grubunun serum LDL-K düzeyi ise hipertansif nefroskleroz grubuna kıyasla anlamlı yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: The aim of our study was to investigate the demographic characteristics, clinical and laboratory course and treatment efficacy of patients with primary or secondary glomerulonephritis diagnosed by percutaneous renal biopsy. Materials and Methods: In this study, we prospectively analyzed the data of a total of 63 patients with primary or secondary GN diagnosed by percutaneous renal biopsy between June 2020 and July 2021 in the Department of Nephrology, Karadeniz Technical University Faculty of Medicine. Viral and autoimmune serology, proteinuria and creatinine clearance measured by collecting 24-hour urinalysis, serum creatinine, albumin, LDL-C levels, eGFR, systolic and diastolic blood pressures and treatments received were prospectively evaluated. Findings: The top 3 most common primary GNs in our study were MN (34,6%), IgAN (30,8%) and FSGS (23,1%). The most common secondary GN was hypertensive nephrosclerosis (%37,8). Of all patients, 66,7% were male, with a mean age of 50,4±17 years and a mean BMI of 27,9±5,0 kg/m2 at the time of biopsy. Nephrotic syndrome was present in 42.9% of all patients at presentation. The mean creatinine clearance level calculated by collecting 24-hour urine was 78,0±55,4 mL/min and proteinuria was 7,7±9,1 g/day. Mean serum creatinine levels were 1,8±1,5 mg/dL, mean tGFH values were 64,1±40,3 mL/min/1,73 m2, and mean serum albumin levels were 30,5±7,7 g/L. Results: There was a statistically significant difference between hypertensive nephrosclerosis and FSGS patients in terms of gender. Hypertensive nephrosclerosis was more common in male patients and FSGS was more common in female patients. Serum albumin levels were significantly lower in the MN group compared to the hypertensive nephrosclerosis group. Serum creatinine levels were significantly lower in the MN and FSGS groups compared to the crescentic GN and hypertensive nephropathy groups. Serum LDL-C level was significantly higher in the MN group compared to the hypertensive nephrosclerosis group.