Ahmet Ertegün's art management of perspektive: Atlantic Records
Ahmet Ertegün'ün sanat yöneticiliği perspektifi: Atlantic Records
  1. Tez No: 788232
  2. Yazar: ÇİĞDEM AKSÜT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEVKET CEM ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Ertegün, Atlantic Records, Müzik Endüstrisi, Sanat Yöneticiliği, Ahmet Ertegün, Atlantic Records, Music Industry, Arts Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada Ahmet Ertegün'ün sanat yöneticiliği perspektifinin Atlantic Records üzerinden incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma bir müzik şirketi yöneticisinin hayatı ve kişisel özelliklerinin kurmuş olduğu müzik şirketi üzerindeki etkilerini ve söz konusu şirketin müzik endüstrisindeki yerini ortaya koymak açısından önemlidir. Araştırma nitel desende bir durum çalışması olarak planlanıp yürütülmüştür. Durum çalışmaları,“nasıl”ve“niçin”sorularını temel almakta, araştırmacının kontrol edemediği bir olgu ya da olayın derinliğine incelenmesine olanak vermektedir. Yürütülen bu araştırma, yorumlayıcı bir yaklaşımla“ne oluyor?”sorusuna cevap aramıştır. Toplanan veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. İnceleme süreci, araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Jazz ve blues müzik türleri Amerika'da özellikle siyahî lerin kendilerini ifade ettikleri bir müzik türüdür. Amerika'da ırkçılıktan kaynaklanan çatışmaları en aza indirebilmek için desteklenen caz müziğin etkisiyle yeni bir müzik türü olan Rock and Roll ortaya çıkmıştır. Gelişen teknolojiyle bir endüstriye dönüşen müzik dünyasında başlangıçta küçük bağımsız plak şirketleri faaliyet göstermiştir. Bu bağımsız şirketlerden biri olan Atlantic Records 1930-1980 arası müzik endüstrisinde klasik olarak adlandırılan bir dönemde kurulmuştur. 1947'de Ahmet Ertegün tarafından ve ortakları tarafından kurulan Atlantic Records'un bu güne kadar varlığını sürdürmüş olmasında Ahmet Ertegün'ün perspektifinin önemli bir yere sahip olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada Ahmet Ertegün'ün kişiliğinin oluşmasında etkili olan ailesi, eğitimi ve ilgi alanlarını incelemektedir. Atlantic Records üzerinde Ahmet Ertegün'ün ne türden etkileri olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the art management perspective of Ahmet Ertegün through Atlantic Records. This study is significant in terms of revealing the effects of a music company director's life and personal characteristics on the music company he has established and the place of the said company in the music industry. The research was planned and conducted as a case study in a qualitative design. Case studies are based on“how”and“why”questions and allow the researcher to deeply examine a phenomenon or event that he cannot control. This study sought an answer to the question of“what is going on?”by adopting an interpretative attitude. The collected data were analyzed by content analysis. The examining process was carried out by the researcher. Jazz and blues music are the genres of music, in which black people in America express themselves. A new type of music, Rock and Roll, has emerged with the influence of jazz music, which is supported in order to minimize the conflicts arising from racism in America. In the music world, which has turned into an industry with the developing technology, small independent record companies operated in the beginning. Atlantic Records, one of these independent companies, was founded in during 1930-1980s what is called a classic in the music industry. It is thought that Ahmet Ertegün's perspective has a crucial influence on the survival of Atlantic Records until today, which was founded in 1947 by Ahmet Ertegün and his partners. This study investigates Ahmet Ertegün's family, education and interests, which are effective in the formation of his personality. It aims to reveal the influence of Ahmet Ertegün on Atlantic Records.