Dağ bisikletçilerinin imgeleme biçimleri ve başarı algılarının incelenmesi
Examining perceptions of success and imagery styles of mountain bikers
  1. Tez No: 788722
  2. Yazar: EDA KONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİHRİ BARIŞ KARAVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dağ Bisikleti, Ego, Motivasyon, Sporcu, Athlete, Ego, Motivation, Mountain Biking
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı; Dağ bisikleti sporcularının imgeleme biçimleri ve başarı algılarının incelenmesidir. Araştırmaya Türkiye Bisiklet Federasyonuna bağlı lisanslı olarak dağ bisikleti müsabakalarına katılan yaş ortalamaları 27,79±8,05, antrenman yaşı 7,86±5.31 olan toplam 143 lisanslı müsabık sporcu katılmışlardır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Kızıldağ ve Tiryaki (2012) tarafından Sporda İmgeleme Envanteri, Kazak Çetinkalp ve Doğan (2006) tarafından Başarı Algısı Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programdan yararlanılmıştır. Verilerin analizinde ikili gruplarda Mann Whitney-U testi, üç ve üzeri gruplarda ise Kruskal Wallis testi, bununla birlikte betimsel analizler, aritmetik ortalama, yüzde ve frekans tabloları da analizler içinde kullanılmıştır. İmgeleme envanteri ve Başarı algısı iki değişken seti arasındaki ilişkileri belirlemek için Korelâsyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; katılımcıların, bağımsız değişkenlerinde imgeleme becerileri alt boyutları ve başarı algısı alt boyutları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Bazı değişkenlere“cinsiyet, millilik durumları, eğitim durumları ve millilik kategorileri”göre dağ bisikleti sporcularının imgeleme ve başarı algısı düzeylerinin ne düzeyde olduğu incelenmiştir. Sonuç olarak; Milli sporcuların bilişsel imgelenme düzeylerinin yüksek olduğu, görev yönelimi ve motivasyonel özel imgeleme düzeylerinin kadınlar lehine olduğu tespit edilmiş ayrıca imgeleme biçimleri ve başarı algıları arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to examine the imagery styles and success perceptions of mountain bikers. A total of 143 licensed contestants with an average age of 27.79±8.05 and a training age of 7.86±5.31 who participated in mountain bike competitions licensed by the Turkish Cycling Federation participated in the research. In the research, Personal Information Form developed by the researchers, Imagination in Sports Inventory by Kızıldağ and Tiryaki (2012), and Success Perception Inventory by Kazak Çetinkalp and Doğan (2006) were used as data collection tools. SPSS 22 package program was used in the analysis of the data. In the analysis of data, Mann Whitney-U test in paired groups, Kruskal Wallis test in groups of three or more, descriptive analysis, arithmetic averages, percentage and frequency tables are also used in the analysis. Correlation analysis was performed to determine the relationships between the two sets of variables: Imagination inventory and perception of success. The result of the study; host; In the independent variables, a solution was found between the imagination skills subscales and the perception of success subscales. According to some variables,“gender, nationality, training trial and nationality categories”, mountain bike athletes perceive the level of imagination and success perception rays. In conclusion; It was determined that the cognitive imagery levels of national athletes were high, task orientation and motivational special imagery levels were in favor of women, and a significant relationship was found between imagery styles and success perceptions.