Trakya'da (Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) yetişen Crocus L. (Iridaceae) türleri üzerinde morfolojik, sistematik, korolojik araştırmalar
- Tez No: 78878
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLER DALGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Crocus L, Trakya, Morfoloji, Sistematik, Koroloji, Crocus L, European in Turkey, Morphological, Systematical, Korological
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Bu çalışmada Trakya'da yer alan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ il sınırları içinde kalan bölgede doğal olarak yetişen Crocus L türleri üzerinde korolojik, morfolojik ve sistematik araştırmalar yapılmıştır. Genel kapsamlı yapılan korolojik çalışmalar sonucunda Trakya'da literatürlere kayıtlı ( Webb, 1966; Türkiye Florası, 1984; Özhatay ve ark., 1996) 7 türün tamamı toplanmıştır. Bunlardan 4'ü alt tür, 3 tanesi ise tür seviyesindedir. Araştırma bölgesinde yayılış gösteren 7 Crocus L türü, ilgili literatürlerden, arazi gözlemlerinden ve herbaryum örneklerinden faydalanılarak tanınmıştır. Türlerin genel morfolojik karakterleri belirlenmiş olup, daha iyi tanınabilmeleri için dış morfolojik özelliklerini yansıtan şematik şekiller ve doğal ortamda çekilen fotoğrafları verilmiştir. Türlerin yayılış alanları harita üzerinde işaretlenmiştir. Araştırma bölgesinde yayılış gösteren Crocus L. türleri: Crocus crysanthus (Herbert) Herbert Crocus pestalozzae Boiss. Crocus biflorus Miller subsp. adamii (Gay) B. Mathew Crocus flavus Weston subsp. flavus Crocus olivieri Gay subsp. olivieri Crocus pallasii Goldb. subsp. pallasii Crocus pulchellus Herbert
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study are evaluated korological, morphological, and systematical properties of the Crocus L species growing in different parts of Edirne, Kırklareli and Tekirdağ districts. As a result of the korological investigations seven (7) Crocus L. taxons have been identified. Four of them are determined as subspecies and three as species. Crocus L. species found in the studied area are the follows: Crocus crysanthus (Herbert) Herbert Crocus pestalozzae Boiss. Crocus biflorus Miller subsp. adamii (Gay) B. Mathew Crocus flavus Weston subsp. flavus Crocus olivieri Gay subsp. olivieri Crocus pallasii Goldb. subsp. pallasii Crocus pulchellus Herbert The plant material have been identified during the field observations and using samples herbarium. General morphological properties of the species are described and for easier determination figures and pictures of the plants taken in natural conditions are given. In addition the geographical distribution of the Crocus L. species is noticed on a map.