Polikistik over sendromu tanılı hastaların beden algısı, kendilik değeri, yeme tutumu, dürtüsellik, komorbid psikiyatrik hastalıklar açısından sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve hormon düzeyleri ile semptomların korelasyonunun incelenmesi
Comparison of patients with polycystic ovary syndrome and healthy controls in terms of body image, self-esteem, eating behavior, impulsivity, comorbid psychiatric diseases and investigating the correlation between hormone levels and symptoms
- Tez No: 789095
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ARISOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: PCOS, depresyon, anksiyete, kişilik bozukluğu, yeme bozukluğu, dürtüsellik, beden algısı, kendilik değeri, PCOS, depression, anxiety, personality disorder, eating disorder, impulsivity, body image, self-esteem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu reprodüktif dönemdeki kadınlarda en sık teşhis edilen endokrinolojik bozukluktur. Hirsutizm, akne, artmış beden kitle indeksi, menstrüel düzensizlikler, artmış infertilite ve malignite riski beraberinde psikolojik sorunları da getirir. Bizde çalışmamızda bu hastaları Eksen 1 ve Eksen 2 hastalıklar açısından taramayı, depresyon, anksiyete, yeme bozukluğu, dürtüsellik, beden algısı, benlik saygısının sendromun klinik bulguları ve hormon parametreleri ile ilişkisini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız tek merkezli, kesitsel ve paralel kontrollü bir çalışmadır. Çalışmaya Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 18 yaşından büyük, Rotterdam Kriterlerine göre PCOS tanısı konulan 51 hasta ve PCOS tanısı olmayan 44 sağlıklı kontrol alınmıştır. Çalışmaya katılma koşullarını sağlayan 95 katılımcıya SCID-I ve SCID-II ölçekleri, Beck depresyon ve anksiyete ölçekleri, yeme tutumu testi, Barratt dürtüsellik ölçeği, Rosenberg benlik saygısı ölçeği ve Vücut algısı ölçeği uygulandı. Katılımcıların yaş, eğitim ve medeni durum gibi sosyodemografik bilgileri ile birlikte akne, hirsutizm yakınmaları, boy, kilo ve BMI'ları not edildi. PCOS olan katılımcıların hormon değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda PCOS hastalarında daha yüksek oranda depresyon, anksiyete, yeme bozukluğu, kişilik bozukluğu, bozulmuş beden algısı ve kendilik değeri bulundu. SCID-I de hastaların %39,2' sinde psikiyatrik hastalık vardı. Bunlar % 27,5 major depresif bozukluk, % 21,6 yaygın anksiyete bozukluğu ve % 13,7 yeme bozukluğu şeklindeydi. Hastaların Beck depresyon, Beck anksiyete, Barratt toplam puanı ve alt ölçek puanları, yeme tutumu toplam puanı ve alt ölçeklerinden yeme tutumu diyet ve yeme tutumu ambivalan puanları, Vücut algısı ve Rosenberg benlik saygısı puanları anlamlı olarak daha yüksekti. Hastalar SCID-II testi ile değerlendirildiklerinde %37,3' ünde eksen 2 kişilik bozukluğu saptandı. Kaçıngan kişilik bozukluğu kontrollere göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Hastaların %25,5'i, kontrollerin ise % 9.1'i obez bulundu. Obezitesi olanların olmayanlara göre daha fazla eksen 1 tanısı, daha fazla depresyonu, daha fazla yeme bozukluğu vardı. Yeme bozukluklarından bulimia nervoza anlamlı olarak obezlerde daha fazla görüldü. Sonuç: Çalışmamızda PCOS hastalarında anlamlı olarak daha yüksek depresyon, anksiyete, yeme bozukluğu, kişilik bozukluğu, bozulmuş beden algısı ve kendilik değerine rastladık. Kan parametrelerinden ziyade klinik bulguların bu hastalıklarda etkisi olduğunu gördük. Hastalara PCOS tanısı konduktan sonra komorbid psikiyatrik hastalıkların tanı, takip ve tedavisi için psikiyatriye yönlendirilmeleri önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Polycystic ovary syndrome is the most frequently diagnosed endocrinological disorder in women in the reproductive period. Hirsutism, acne, increased body mass index, menstrual irregularities, increased infertility and malignancy risk also bring psychological problems. In our study, we aimed to screen these patients for axis 1 and axis 2 disorders and to show the relationship between depression, anxiety, eating disorder, impulsivity, body image, self-esteem, clinical findings of the syndrome and hormone parameters. Materials and Methods: Our research is a single-center, cross-sectional, parallel controlled study. 51 patients over the age of 18 who applied to the Obstetrics and Gynecology outpatient clinic, diagnosed with polycystic ovary syndrome according to the Rotterdam Criteria, and 44 healthy controls without PCOS diagnosis were included in the study. SCID-I and SCID-II scales, Beck depression and anxiety scales, eating attitude test, Barratt impulsivity scale, Rosenberg self-esteem scale and body image scale were administered to 95 participants who met the conditions for participation in the study. Sociodemographic information such as age, education, marital status of the participants, acne, hirsutism complaints, height, weight and BMI were noted. Hormone values of the participants with PCOS were recorded. Results: In our study, we found significantly higher depression, anxiety, eating disorder, personality disorder, impaired body image and self-esteem in patients with PCOS . In SCID I, 39.2% of the patients had a psychiatric disease. Those were 27.5% major depressive disorder, 21.6% generalized anxiety disorder and 13.7% eating disorder. The patients' Beck depression, Beck anxiety, Barratt total score and subscale scores, eating attitude total score, and eating attitude diet and eating attitude ambivalent scores, body image and Rosenberg self-esteem scores were significantly higher than controls. According to SCID-II test, 37.3% of them were found to have axis 2 personality disorder. Avoidant personality disorder was found to be significantly higher than controls. 25.5% of the patients and 9.1% of the controls were found to be obese. Those with obesity had more axis 1 diagnoses, more depression, and more eating disorders than those without. Bulimia Nervosa, was significantly more common in obese patients. Conclusion: In our study, we found significantly higher depression, anxiety, eating disorder, personality disorder, impaired body image and self-esteem in patients with PCOS. We have seen that clinical findings rather than blood parameters have an impact on these disorders. After the diagnosis of PCOS, patients are recommended to be referred to psychiatry for diagnosis, follow-up and treatment of these comorbid psychiatric disorders.