Dindar kadınların sosyal medya kullanım pratikleri üzerine sosyolojik bir araştırma
A sociological research on religious women's social media usage practices
- Tez No: 789220
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, Sekülerizm, Modernite, Dindarlık, Medya, Sociology of Religion, Secularism, Modernity, Religiosity, Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Modernite ve sekülerleşme dünyayı çepeçevre sardığı bu dönemde, insanlar bu realiteleringetirdiği değişim ve dönüşümlerden doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkilenmektedir. Bazı insanlar bu değişim ve dönüşümlere çok hızlı bir şekilde adapte olurken, kimileri ise bu bazı zamanlarda duraksamakta, karar verememekte, yabancılaşmakta, uyum sağlamakta ve güçlük çekebilmektedir. Bu çalışma, işte bu etkileşim çağında, dindar kadınların sosyal hayatta ve kitle iletişim araçlarının getirmiş olduğu kullanım pratikleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çalışmada dindar muhafazakâr sosyal medya kullanıcılarının kullanım pratikleri analiz edilmiştir. Bu amaçla 19 adet sosyal medya kullanıcısının 39 adet sosyal medya paylaşımı içerik analiziyle incelenmiştir. Araştırmamızda yer alan; modernizm, sekülerizm, kapitalizm, sanayileşme, kentleşme, kitle kültürü, medya, kavramları geniş bir açıdan dünyadaki etkileri ile birlikte ele alınıp, özellikle Türkiye'deki orta sınıf, dindar kesim bu kavramlar bağlamında sosyolojik açıdan ele alınmıştır. Sonuç olarak, dindar orta sınıf muhafazakâr sosyal medya kullanıcı kadınlarının bir yandan seküler ve kapitalist kültürün pratiklerini içselleştirdiklerini, öte yandan geleneksel dinsel (İslami) pratik ve kabullerinden de bütünüyle reddetmeden yeni eklektik bir desen oluşturdukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since modernity and secularization surround the world, people are directly or indirectly affected by the changes and transformations brought about by these realities. Some people adapt to these changes and transformations very quickly, while others hesitate, cannot decide, become alienated, adapt and have difficulty at times. This study focuses on the usage practices of religious women in social life and mass media in this age of interaction. In this study, the usage practices of religious conservative social media users were analyzed. For this purpose, 39 social media shares of 19 social media users were analyzed by content analysis. In our research; while the concepts of modernism, secularism, capitalism, industrialization, urbanization, mass culture, media are discussed in a broad way with their effects in the world, and the middle class and religious people in Turkey areespecially discussed sociologically in the context of these concepts. As a result, it was concluded that the religious middle class conservative womensocial media users internalized the practices of secular and capitalist culture on the one hand, and formed a new eclectic pattern without completely rejecting traditional religious (Islamic) practices and acceptances on the other hand.