Mücadele sporcularında duygusal zekâ ve sosyal iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between emotional intelligence and social well-being in combat athletes
- Tez No: 789266
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Mücadele sporları, duygusal zekâ, sosyal iyi olma, Combat sports, emotional intelligence, social well-being
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sporcuların sportif başarılarında sahip oldukları psikolojik örüntüler önem arz etmektedir. Duygusal zekâ ve sosyal iyi olma düzeylerinin, sporcuların başarıları üzerinde etkili olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda araştırmada mücadele sporcularında duygusal zekâ ile sosyal iyi olma düzeyi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul Bağcılar ilçesinde spor yapan 361 mücadele sporcusuna kişisel bilgi formu ile birlikte Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve Sosyal İyi Olma Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen bulgular SPSS 23.00 ile değerlendirilmiş olup; verilerin analizinde betimleyici istatistikler, korelasyon, t-test ve ANOVA'ya yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre duygusal zekâ, sosyal iyi olmayı yordamaktadır. Duygusal zekânın alt faktörleri olan duyguların kullanımı ve duyguların değerlendirilmesi sosyal iyi olmayı artırmaktadır. Araştırmanın diğer bulgularına göre kadınların sosyal iyi olma düzeyleri erkeklerden yüksektir. Bununla birlikte artan gelir düzeyi sosyal iyi olmayı artırmaktadır. Sporcuların sosyal iyi olma düzeyinin başarı ve performans ile ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, duygusal zekâya yönelik yapılacak çalışmalar sporcuların başarısını artıracak ve sürekli hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
The psychological patterns that the athletes have in their sporting success are important. Emotional intelligence and social well-being levels are thought to be effective on the success of athletes. In this context, the relationship between emotional intelligence and social well-being in combat athletes was evaluated in the study. For this purpose, Schutte Emotional Intelligence Scale and Social Well-Being Scale were applied to 361 combat athletes doing sports in Istanbul Bağcılar district, along with a personal information form. The findings were evaluated with SPSS 23.00; In the analysis of the data, descriptive statistics, correlation, t-test and ANOVA were included. According to the findings obtained from the research, emotional intelligence predicts social well-being. The use of emotions, which are the sub-factors of emotional intelligence, and the evaluation of emotions increase social well-being. According to other findings of the study, women's social well-being levels are higher than men's. However, increasing income level increases social well-being. Considering the relationship between the social well-being of the athletes and their success and performance, studies on emotional intelligence will increase the success of the athletes and make them permanent.