Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi asistan hekimlerinin yetişkin hasta grubunda endojen hiperinsülinemik hipoglisemi bilgi tutum ve davranış düzeyi
Level of knowledge, attitude and behavior of Trakya University Faculty of medicine resident physicians about endogenous hyperinsulinemic hypoglycemia in adult patients
  1. Tez No: 789597
  2. Yazar: REHA MESTANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipoglisemi, Sağlık bilgisi, Tutum, Uygulama, Tıp eğitimi, Hypoglycemia, Health knowledge, Attitudes, Practice, Medical education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızın amacı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki asistan hekimlerin, endojen hiperinsülinemik hipoglisemi hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarını ve etki eden faktörleri belirlemek ayrıca konu hakkında farkındalık oluşturmaktır. Çalışmamız 4 Temmuz 2022 – 5 Ağustos 2022 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev alan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 240 asistan hekim ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Kesitsel olarak planlanan bu çalışmada veriler; çalışmacılar tarafından hazırlanan, katılımcıların sosyodemografik bilgilerine yönelik sorular ve endojen hiperinsülinemik hipoglisemi konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını tespit etmeyi amaçlayan sorulardan oluşan anket uygulanarak toplanmıştır. Katılımcıların 177'si (%73,7) dahili bilimler asistanı, 63'ü (%26,3) cerrahi bilimler asistanı olmakla beraber 83 (%34,6) katılımcının eğitiminin birinci yılında olduğu bulunmuştur. Katılımcıların bilgiye yönelik 25 soruluk kısma verdikleri ortalama doğru yanıt sayısı 11,57±3,70, tedavi önerilerine yönelik 10 soruluk kısma verdikleri ortalama doğru yanıt sayısı 4,43±1,74 olarak hesaplanmıştır. Katılımcının %52'si mezuniyet sonrasında hipoglisemi hakkında bilgilerini güncellemediği bulunmuştur. Katılımcıların %6,3'ü daha önce endojen hiperinsülinemik hipoglisemi tanılı hasta yönetiminde yer aldığı bulunmuştur. Çalışmamızda branş, bilgi edinme kaynakları, bilgi yenileme sıklıkları, daha önce hipoglisemik hastalarla karşılaşma durumları ile bilgi sorularına verilen doğru yanıt sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Ayrıca bilgi sorularına verilen doğru yanıt oranı ile öneri sorularına verilen doğru yanıt sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı orta derecede korelasyon saptanmıştır. Ek olarak dahili ve cerrahi bilim dallarında görev alan asistan hekimlerin yaklaşım sorularına verdikleri cevaplar arasında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Hekimlerin, endojen hiperinsülinemik hipoglisemi bilgi düzeylerine etki eden bazı ilişkili faktörler tespit edilmiştir. Tıp fakültesi ve mezuniyet sonrası uzmanlık eğitiminde endojen hiperinsülinemik hipoglisemi konusuna verilen önemin arttırılması bu konudaki eksikliklerin giderilmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to determine the knowledge, attitudes and behaviors of residents in Trakya University Faculty of Medicine about endogenous hyperinsulinemic hypoglycemia and the factors affecting them and to raise awareness about the subject. Our study was conducted between July 4, 2022 and August 5, 2022 using the face-to-face interview technique with 240 residents working at Trakya University Faculty of Medicine who agreed to participate in the study. In this cross-sectional study, data were collected by applying a questionnaire prepared by the researchers, consisting of questions about sociodemographic informations of the participants and questions aiming to determine their knowledge, attitudes and behaviors about endogenous hyperinsulinemic hypoglycemia. It was found that 177 (73,7%) of the participants were medical science residents, 63 (26,3%) were surgical science residents and 83 (34,6%) participants were in the first year of their education. The average number of correct answers given to the 25 questions regarding to knowledge about hypoglycemia was 11.57±3.70 and the average number of correct answers given to the 10 suggestions regarding to treatment suggestions about hypoglycemia was 4.43±1.74. 52% of the participants did not update their knowledge about hypoglycemia after graduation. 6.3% of the participants had previously been involved in the management of patients diagnosed with endogenous hyperinsulinemic hypoglycemia. In our study, a statistically significant relationship was found between the number of correct answers given to the questions about knowledge and the branches, sources of information, frequency of renewal of information, and previous encounters with hypoglycemic patients. In addition, a statistically significant moderate correlation was found between the rate of correct responses to information questions and the number of correct responses to suggestion questions. Also, a significant difference was observed between the answers given to the approach questions by residents working in medical and surgical sciences. Some related factors affecting physicians' knowledge of endogenous hyperinsulinemic hypoglycemia were identified. Increasing the importance given to endogenous hyperinsulinemic hypoglycemia in medical faculty and postgraduate specialty education will help to overcome the deficiencies in this subject.