Aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin uyku hijyeni hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of family medicine speciality students' knowledge and attitudes about sleep hygiene
  1. Tez No: 789598
  2. Yazar: İBRAHİM TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: uyku hijyeni, Aile Hekimliği, tıbbi uzmanlık, öğrenciler, alışkanlıklar, sleep hygiene, Family Practice, medical specialty, students, habits
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İnsanlar hayatlarının ortalama üçte birini uyuyarak geçirmektedir. Uyku hijyeni bu kadar önemli bir sürecin daha sağlıklı geçmesi adına önemlidir. Çalışmamızdaki amacımız Türkiye'deki Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin uyku hijyeni hakkındaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmektir. Çalışmamız Temmuz-Eylül 2022 tarihleri arasında Türkiye genelindeki tüm tıp fakülteleri Aile Hekimliği anabilim dalları ve eğitim araştırma hastaneleri Aile Hekimliği kliniklerinde görev yapan ve çalışmayı kabul eden 363 uzmanlık öğrencisi ile online olarak gerçekleşmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanan anket çalışmasında sosyodemografik özellikleri içeren 12 soru, araştırmacılar tarafından literatür taranarak hazırlanmış uyku hijyeni ile ilgili 63 soru ve katılımcıların uyku hijyeni hakkındaki tutumlarını sorgulayan 9 soru, toplam 84 soru bulunmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 28,98±3,53 idi. Katılımcıların %59,2'si kadın ve %51'i evli idi. Katılımcıların yaşı, cinsiyeti, medeni durumu, çocuk sahibi olmaları, kronik hastalık durumu, meslekteki süresi, uzmanlık eğitimindeki süresi, sigara kullanımı, alkol kullanımı, aynı ev içerisinde kronik hastalığı olan bireyle yaşama, aynı ev içerisinde 65 yaş üzeri bireyle yaşama ile ilgili olarak, bilgi sorularına verdikleri doğru yanıtların ortalaması karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmalardan alkol kullanan katılımcılarda alkol kullanmayanlara göre bilgi sorularına daha fazla doğru yanıt verdikleri görüldü ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Katılımcıların %52,4'ü tıp fakültelerinde uyku ve uyku hijyeni hakkındaki aldıkları eğitimin yeterli olmadığı görüşündeydi. Uyku ve uyku hijyeni konusunda katılımcıların %60,1'i bilgi düzeyinin orta seviyede olduğunu düşünüyordu. Uyku ve uyku hijyeni hakkındaki tıp fakültesindeki aldıkları eğitimi yeterli bulan katılımcılar, yetersiz bulanlara göre istatistiksel anlamlı olarak daha fazla doğru cevap vermiştir. Çalışmamıza katılan Aile Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin uyku ve uyku hijyeni konusunda yeterli bilgileri olmadığı görüldü. Mezuniyet öncesi tıp fakültesi müfredatlarında uyku ve uyku hijyeni konusuna verilen önemin arttırılmasının bu konudaki eksikleri gidermeye yardımcı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
People spend an average of one third of their lives sleeping. Sleep hygiene is important for such an important process to be healthier. The aim of our study was to evaluate the knowledge and attitudes of family medicine speciality students in Turkey about sleep hygiene. Our study was conducted online between July-September 2022 with 363 speciality students who accepted to participate in the study and who were working in the Family Medicine departments of all medical faculties and Family Medicine clinics of training and research hospitals throughout Turkey. In the descriptive and cross-sectional questionnaire study, there are 12 questions including sociodemographic characteristics, 63 questions about sleep hygiene prepared by the researchers by reviewing the literature and 9 questions questioning the attitudes of the participants about sleep hygiene, a total of 84 questions. The mean age of the participants was 28.98±3.53 years. 59.2% of the participants were female and 51% were married. The mean of the correct answers given by the participants to the information questions related to age, gender, marital status, having children, chronic disease status, duration in the profession, duration in speciality education, smoking, alcohol use, living with a person with chronic disease in the same household, and living with a person over 65 years of age in the same household were compared. From these comparisons, it was seen that participants who used alcohol gave more correct answers to the information questions than those who did not use alcohol and this difference was statistically significant. 52.4% of the participants were of the opinion that the education they received in medical faculties about sleep and sleep hygiene was not sufficient. 60.1% of the participants thought that their level of knowledge about sleep and sleep hygiene was at an intermediate level. Participants who thought that the education they received in medical schools about sleep and sleep hygiene was adequate gave statistically significantly more correct answers than those who thought it was inadequate. It was observed that the Family Medicine speciality students who participated in our study did not have sufficient knowledge about sleep and sleep hygiene. We believe that increasing the importance given to sleep and sleep hygiene in medical school curricula will help to overcome the deficiencies in this subject.