Covid-19 deneyiminde bilişsel çarpıtmalar ve yaşam doyumunun incelenmesi
Examination of cognitive distortions and life satisfaction in the Covid-19 experience
- Tez No: 789697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel çarpıtma, Yaşam doyumu, COVID 19, Öznel iyi oluş, Psikolojik sağlamlık, Cognitive distortion, Life satisfaction, COVID 19, Subjective well- being, Psychological resilience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sağlıklı toplumu oluşturan en önemli unsurlardan biri, onu oluşturan bireylerin her yönden sağlıklı olabilmeleri, içinde bulundukları durumu net olarak algılayıp, gerçeklerden kopmadan değerlendirme yapabilmeleriyle mümkün olabilmektedir. Çok erken dönemlerden itibaren, bireylerin kendilerini çevreleyen dünyada doğru adımlar atabilmeleri, sağlıklı kararlar alabilmeleri, geleceklerini şekillendirebilmeleri bilişsel anlamda doğru düşünüp değerlendirme yapabilmeleri ile olanaklı hale gelebilecektir. Bireyler bu yeteneklerini geliştirdikçe daha mutlu olacak ve yaşam doyumuna ulaşabilecektir. Tam tersi durumda ise, gerçeği görme ve yaşamada sorunlar ortaya çıkabilecek, bu sorunlar da psikolojik problemlere zemin hazırlayarak yaşam doyumu, öznel iyi oluş ve mutluluğu olumsuz anlamda etkileyecektir. Bilişsel çarpıtma ve yaşam doyumu pek çok unsurdan etkilenebilmektedir. Bunlardan biri son zamanlarda yaşanan COVID-19 pandemisidir. COVID-19 pandemisi, tüm yaştaki bireylerin bilişsel çarpıtma düzeylerinin yükselmesine, buna bağlı olarak da yaşam doyumlarının azalmasına neden olduğu düşünülmektedir. Bu düşüncelerden hareketle, araştırmada COVID-19 pandemisinde bilişsel çarpıtmalar ve yaşam doyumunu incelenmek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama tekniğiyle gerçekleştirilen araştırmada Türkiye genelinde 20- 60 yaş arası bireylerle çalışılmıştır. 2020 yılında kartopu örnekleme ile gerçekleştirilen araştırmada, katılımcılara“Google Form”aracılığıyla ulaşılmıştır. Bu kapsamda, 807 kişiye ulaşılmıştır. Katılımcıların 492'si kadın, 315'i erkeklerden oluşmaktadır. Araştırmada veriler,“Genel Bilgi Formu”,“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve“Bilişsel Çarpıtma Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların cinsiyetine göre, bilişsel çarpıtma düzeyleri ve yaşına göre, yaşam doyumu düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Yaşam doyum düzeyleri ile bilişsel çarpıtma düzeyleri arasında negatif yönde ilişki saptanmıştır. COVID-19 hastalığına yakalanma durumuna göre, bilişsel çarpıtma ölçeği alt boyutlarından çaresizlik alt boyutunda anlamlı farklılık saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayanarak, bireylere yönelik destekleyici çalışmaların yapılması, toplumsal farkındalığın arttırılması ve derinlemesine araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most significant elements that generate a healthy society is that the individuals who create it should be healthy in all aspects, by clearly perceiving the situation they are in and making evaluations without breaking away from the facts. From a very early stage, it will be possible for individuals to take the correct steps in the world around them, make healthy decisions, shape their fate, by thinking and evaluating correctly in the cognitive sense. When people develop these abilities, they will be happier and will be able to reach their life satisfaction. On the other hand, problems may appear in seeing and living the truth, and these problems may trigger the way for psychological problems by preventing life satisfaction, subjective well- being, and happiness. Cognitive distortion and life satisfaction can be affected by many factors. One of them is the recent COVID-19 pandemic. The COVID-19 pandemic may cause an increase in the cognitive distortion levels of individuals of all ages and, accordingly, a decrease in their life satisfaction. Based on these considerations, it was aimed to examination of the COVID-19 pandemic with cognitive distortion and life satisfaction. The study was carried out with the relational scanning technique, one of the quantitative research methods, on individuals between the age of 20 and 60 were studied throughout Turkey. In the research, to use the snowball sampling method on the participants,“Google Form”was used to reach out to them. In this context, 807 people were reached. Of the participants, 492 were women and 315 were men.In the study, data were collected with the“General Information Form”,“Satisfaction with Life Scale”, and“Cognitive Distortion Scale”. As a result of the research, according to the gender, cognitive distortion levels, and age of the participants; there is a significant difference between life satisfaction levels. A negative correlation was found between life satisfaction levels and cognitive distortion levels. A significant difference was found between the helplessness, which is one of the sub-dimensions of the cognitive distortion scale, according to the status of contracting the COVID-19 disease. Based on the results obtained from the research, it is recommended to carry out supportive studies for individuals, to increase social awareness, and to conduct further studies.