Hacıhaliloğlu kayısı çeşitlerinde değişik NPK dozlarının dona tolerans etkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 78972
  2. Yazar: CEMİL AYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı, Dona dayanım, Suni don testleri, Gübreleme, Azot Posfor, Potasyum, Apricot, Tolerance to frost, Artificial freezing tests, Fertilization, Nitrogen, Phosphorous, Potassium
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
öz Bu araştırma Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde NPK gübrelemesinin dona tolerans üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 1996 - 1997 yılları arasında yürütülmüştür. İncelenen NPK seviyeleri arasında canlılık yönünden önemli farklar bulunmuştur. NPK seviyelerinin soğuğa tolerans yetenekleri Ocak ve Şubat aylarında yüksek, Mart ve Aralık aylarında ise düşük olarak bulunmuştur. En yüksek canlılık oranı K2 (800 g K20/ağaç) dozunda bulunmuştur. En düşük canlılık oranı ise azotlu gübrelemede bulunmuştur. İncelenen bütün NPK dozlarında tomurcukların K ve Fe içerikleri dona dayanıma paralel olarak Ocak ve Şubat aylarında artmış ancak Aralık ve Mart ayında ise düşmüştür
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT This study was conducted out to determine the effect of NPK fertilizer to frost tolerance in Hacıhaliloğlu Apricot Cv. in between the years of 1996 -1997. Important differents were found between frost tolerance ability of NPK doses. Frost tolerance ability of investigated NPK doses were found more higher in January and February, and lower in December and March. The highest survial percentage of buds was found in K2 level ( 800 g K20/tree). Lower survial percentage of buds was found in the Nitrogen fertilizer. In all the investigated NPK doses, the levels of K and Fe increased from January to February as paralel to frost tolerance ability of tested NPK, but decreased in December and March.