Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin ilaç uygulama hatalarına yönelik algıları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the perceptions of drug administration errors and the levels of burnout of the nurses working in the newborn intensive care unit
- Tez No: 789800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER SARIKAYA KARABUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, İlaç Uygulama Hataları, Tükenmişlik, Yenidoğan, Burnout, Medication Errors, Newborn, Nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Bu çalışma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) çalışan hemşirelerin ilaç uygulama hatalarına ilişkin algıları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma analitik-kesitsel bir çalışmadır. Veriler 25. 02. 2022- 25. 06. 2022 tarihleri arasında, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelere, sosyal medya platformlarından ulaşılarak toplanmıştır. İlaç Uygulama Hatası Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği-Kısa Formu olmak üzere iki ölçek çevrim içi anket formu haline getirilerek uygulanmıştır. Çalışmaya toplam 289 yenidoğan yoğun bakım hemşiresi katılmıştır. Verilerin analizinde frekans ve yüzde analizi, ortalama ve standart sapma, t-testi, Anovave post hoc Tukey testi kullanılmıştır. Bulgular: İlaç Uygulama Hatası Ölçeğinin“A bölümü”ortalaması 88,142±21,934,“B bölümü”ortalaması 54,401±15,040,“C bölümü”ortalaması 42,135±34,936 olarak saptanmıştır. Hemşirelerin“tükenmişlik”ortalaması 4,553±1,662 çok yüksek bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda A bölümünün düzeyindeki genel değişim, %8,1'lik oranında (R²=0,081) tükenmişlik ile açıklanmaktadır. B bölümü seviyesindeki toplam değişimin % 5,2'si tükenmişlik ile açıklanmaktadır (R²=0,052). Tükenmişlik ile C bölümü arasındaki neden-sonuç ilişkisini belirlemek için yapılan regresyon analizi anlamlı bulunmadı (F=0,076; p>0,050). Sonuç: A bölümünde en çok 'Hata oluşmasına Yatkınlık', 'Sanayi' alt faktörünün; en az ise ''Eczane'; B bölümünde en çok 'İdari cevap' alt faktörünün etki ettiği daha sonrasında sırayla 'Korku' ve 'Hata Üzerine Anlaşmazlık' alt faktörlerinin etkili olduğu belirlenmiştir. C bölümünde ise doğru oranda ilaç uygulama hatalarının rapor edilmediğini düşündükleri saptanmıştır. Hemşirelerin tükenmişliğinin çok yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. İlaç uygulama hataları ile tükenmişlik düzeyleri arasında pozitif yönde zayıf ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to determine the relationship between the perceptions of nurses working in the neonatal intensive care unit (NICU) about drug administration errors and their burnout levels. Materials and Methods: This research is an analytical-cross-sectional study. Data were collected from social media platforms to nurses working in the neonatal intensive care unit between 25.02.2022 and 25.06.2022. Two scales, namely the Medication Administration Error Scale and the Burnout Scale-Short Form, were converted into an online questionnaire form. A total of 289 neonatal intensive care nurses participated in the study. Frequency and percentage analysis, mean and standard deviation, t-test, Anova and post hoc Tukey test were used in the analysis of the data. Results: The mean of“section A”of the Medication Administration Error Scale was 88.142±21.934, the mean of“section B”was 54.401±15.040, the mean of“section C”was 42.135±34.936. The mean“burnout”of the nurses was found to be 4,553±1,662 very high. As a result of the regression analysis, the general change in the level of section A is explained by burnout at a rate of 8.1% (R²=0.081). 5.2% of the total change in the B part level is explained by burnout (R²=0.052). Regression analysis to determine the cause-effect relationship between burnout and C-section was not found significant (F=0.076; p>0.050). Conclusion: In the A section, the most 'Proneness to Error', 'Industry' sub-factor; at least“Pharmacy”; In part B, it was determined that the 'Administrative response' sub-factor was the most effective, and then the 'Fear' and 'Disagreement over Error' sub-factors were found to be effective, respectively. In section C, it was determined that they thought that drug administration errors were not reported at the correct rate. It was found that the burnout of nurses was at a very high level. There is a weak positive correlation between medication errors and burnout levels.