Derin karıştırma yöntemi ile yapılan bir arazi uygulaması ve nümerik analizi
Deep soil mixing method with in-situ application and comparison with numerical method
  1. Tez No: 789858
  2. Yazar: SALİHA SEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin karıştırma yöntemi (DKY), JeoCAD yazılım programı, sıvılaşma, Deep soil mixing (DSM), soil improvement, JeoCAD software, liquefaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Problemli zemin koşulları ile karşılaşılan inşaat alanlarında, tasarımın zemin koşullarına uyumlu duruma getirilmesi, zeminlerin değiştirilmesi ve zeminlerin iyileştirilmesi gibi çözümlere başvurulur. Zemin iyileştirme yöntemleri tedavi etme, güçlendirme ve iyileştirme olmak üzere 3 temel ilkeye dayanmaktadır. Derin karıştırma yöntemi (DKY) çimento ve su karışımdan elde edilen çimento şerbetiyle zeminin karıştırılarak iyileştirme ilkesine dayanmaktadır. Bu çalışmada; DKY yöntemi ile zemin iyileştirme konusu ele alınmıştır. Yöntem hem bilgisayar ortamında hem arazi uygulaması olarak incelenmiştir. Konu kapsamındaki arazi uygulaması, Bursa İli Kestel ilçesinde yer alan problemli bir zemine sahip arazide gerçekleştirilmiştir. Bilgisayar uygulamaları, JeoCAD yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; nümerik ve arazi uygulaması sonrası elde edilen değerlerin birbirleriyle olan ilişkisini tespit etmektir. Nümerik çalışma nihai sonuçlarına göre, iyileştirme sonrası zemin tasarım dayanımı 306,32 kN/m2 olarak belirlenmiştir. Arazi uygulaması sonuçlarına göre iyileştirme sonrası zemin tasarım dayanımı ise 640,80 kN/m2 olarak hesaplanmıştır. Yapılan kıyaslama sonucu nümerik uygulamaların oldukça güvenli alanda kaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In construction areas where problematic ground conditions are encountered, solutions such as adapting the design to the ground conditions, replacing the soil and improving the soils are applied. Soil improvement methods are based on 3 basic principles: treatment, strengthening and healing. The deep soil mixing method (DSM) is based on the principle of improving the ground by mixing the cement grout obtained from a mixture of cement and water. The subject of this study is DSM. The method was examined with both a software programme and a field application. The in-situ application was carried out on a problematic ground in the Kestel district of Bursa. Numeric calculations were carried out using JeoCAD software. The aim of this study is to determine the relationship between the values obtained after the numerical calculations and field application. According to the results of the numerical study, the soil design strength of improved soil was calculated as 306.32 kN/m2. According to the results of the land application, the soil design strength after improvement was determined as 640.80 kN/m2. As a result of the comparison, it is seen that numerical applications are in a very safe zone.