Pamuk saplarından ( Gossypium hirsitum l.) MDF (orta yoğunlukta lif levha) üretimi olanaklarının araştırılması
  1. Tez No: 78988
  2. Yazar: AYHAN GENCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜDAVERDİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gosspypium hirsitum L, MDF, Kuru yöntem, Lif, Cotton, Gosspypium hirsitum L, MDF, Dry process, Fiber
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi PAMUK SAPLARINDAN {Gossypium hirsitum L.) MDF (ORTA YOĞUNLUKTA LİF LEVHA) ÜRETİMİ OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Ayhan GENÇER Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüdaverdi EROGLU Ağustos 1998, 113 sayfa. Dünyanın hammadde kaynakları giderek azalmaktadır. Nüfus artışı ile tüketim artacağından kaynaklardan maksimum faydayı sağlamak zorunlu hale gelmiştir. Kullanılmayan pamuk saplarının MDF üretiminde kulllanılması durumunda lif hammaddesi sıkıntısına yeni bir çözüm getirilecektir. Çalışmada, hammadde olarak Adana ilinden temin edilen pamuk (Gosspypium hirsitum L.) saplan kullanılmıştır. Tutkal olarak %8 ve %10 oranında üre formaldehit, sertleştirici olarak sulu amonyum klorür ve hidrofobikmadde olarak da tam kuru lif ağırlığına oranla %1'lik parafin çözeltisi kullanılmıştır. Liflendirme, %15 rutubetteki yongaların 7 atmosfer buhar basıncında 3 dakika pişirildikten sonra 2 dakika süre ile defibratörde gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, pamuk saplarının hacim yoğunluk değeri 0.286 (g/cm3), selüloz miktarı % 51.8, holoselüloz %76.8, lignin %20.7, pentozan %22.3, alkol-benzen çözünürlüğü %3.8 ve kül miktarı %2.6 bulunmuştur. Deney levhalarının özgül kütleleri beklenen değerlerden daha yüksek elde edilmiştir. Rutubet değerleri %5.38-%6 arasında değişmektedir. Su emme ve şişme değerlerinde özgül kütle ve tutkal yüzdeleri arasında %0.05 güven düzeyinde önemli bir fark yoktur. %8 tutkal kullanılarak üretilen levhaların eğilme direnci minimum 12,283 (N/mm2), maksimum 21,009 (N/mm2) olmuştur. Diğer taraftan %10 tutkal miktarında minimum 15.054 (N/mm2), maksimum 23.085 (N/mm2) olarak bulunmuştur. Eğilme direnci tutkal miktarı ve özgül kütle değerleri arttıkça artmıştır. Aynı sonuç yüzeye dik yönde çekme direncinde de görülmektedir. %10 tutkal miktarındaki çekme direnci değerleri %8'den daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis RESEARCH ON MEDIUM DENSITY FD3ERBOARD MANUFACTURING POSSIBILITIES FROM COTTON STALKS (Gossypium hirsttum L.) Ayhan GENÇER Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Industrial Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Hüda verdi ERO?LU August, 113 pages. Raw materials in the world are gradually decreasing. As the population increase will enhance raw material consumption, maximum gain must be obtained from natural sources. When using unutilized cotton stalks in the manufacture of medium density fiberboard (MDF) a new solution will be found for raw material shortage. In this study, cotton stalks obtained from Adana province were used as raw material. 8 % and 10 % urea formaldehyde resin and 3.25 hydrous ammonium as a stengthening agent were used on the basis of dry fiber weight. Also 1 %ABSTRACT (continued) paraffin solution was used as hydrophilic material on the basis of dry fiber weight. 15 % moisture content chips were cooked under 7 atmosphere pression during 3 minutes and defibered by a defibrator in two minutes. Chemical analyses results of cotton stalks which is volume density of 0.286 (gr/cm3) were as follows: cellulose content 51.8 %, holocellulose 76.8 %, lignine 20.7 %, pentosan 22.3 %, alchol benzene solubility 3.8 %, ash content 2.6 %. Specific gravity values obtained were higher than expected. Moisture content values vary between 5.38 % and 6.00 %. Within 0.05 % confidence limit there was no significant difference water absorbtion swelling with spesific gravity and resin ratio used. At 8 % resin ratio minimum and maximum bending strength were 12.283 (N/mm2) and 21.009 (N/mm2) respectively. On the other hand at 10 % resin ratio the same values were 15.054 (N/mm2) and 23.085 (N/mm2) respectively. Bending strength was increased with resin rate used and spesific gravity. The same result was obtained from perpendicular traction strength. Traction strength values at 10% resin ratio were higher than those of 8 % resin rate.