Prematüre ejakülasyonlu bireylerde davranışsal tedavi yöntemleri ve pelvik taban fizyoterapisine ek uygulanan solunum egzersizlerinin intravajinal ejakülasyon süresine etkisi
The effect of diafragmatic breathing exercises applied by adding to the behavioral therapy methods and pelvic floor physiotherapy on intravaginal ejaculation time in individuals with premature ejaculation
  1. Tez No: 789880
  2. Yazar: ÜMİT ERKUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLBER KARAGÖZOĞLU COŞKUNSU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre Ejakülasyon, Pelvik Taban Fizyoterapisi, Diafragmatik Solunum Egzersizleri, Davranışsal Terapi, İntravajinal Ejakülasyon Gecikme Zamanı, Premature Ejaculation, Pelvic Floor Rehabilitation, Diafragmatic Breathing Exercises, Behavioral Therapy, Intravaginal Ejaculation Latency Time
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Prematüre ejakülasyon (PE), intravajinal ejakülasyon gecikme zamanının (İEGZ) 60 saniyeden (s) az olması olarak tanımlanmaktadır ve erkekler arasında en yaygın görülen erkek cinsel disfonksiyonlarındandır. Çalışmamızda amaç solunum egzersizlerinin PE'li bireylerin üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya PE'si olan ve yaşları 20/45 arası değişen 62 kişi dahil edildi. Randomize kontrollü olarak iki gruba ayrıldı. Grup I (n=31) ve Grup II'ye (n=31) davranışsal terapi ve pelvik taban rehabilitasyonu içeren 4 basamaklı tedavi protokolü uygulandı. Pelvik taban rehabilitasyonu 8 hafta boyunca, haftada 3 gün ve günde 2 defa olacak şekilde verildi. Grup I'e ek olarak 8 hafta boyunca, her gün, günde 2 seans, her seansta en az 10 tane olacak şekilde diafragmatik solunum verildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve 8 hafta sonunda kör değerlendirici tarafından yapıldı. Kronometre ile İEGZ, ultrason ile pelvik taban kas kontraksiyon kuvvet değişkenliği (US-K) ve enduransı (US-E), Elite-HRV cihazı ile otonom sinir sistemindeki değişiklikler (RMSSD, PNN50, LF Power, HF Power, LF/HF) değerlendirildi. Çalışmayı Grup 1'de 29 (ort.yaş=31.4±6.5), Grup 2'de 30 kişi (ort.yaş=31.3±7.6) (toplam 59) tamamladı. Demografik özellikler ve tedavi öncesi İEGZ açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p˃0.05). Sekiz haftalık tedavi sonunda Grup I ve Grup II'nin LF/HF hariç tüm ölçüm parametrelerinde anlamlı fark bulundu (hepsinde p=0.000). Tedavi öncesi ve sonrası değişim karşılaştırıldığında İEGZ (p=0.016), RMSDD (p=0.000), PNN50 (p=0.001), LF Power (p=0.001), HF Power (p=0.006), US K (p=0.000), US E (p=0.000) Grup I lehine anlamlıydı. Sonuç olarak, PE'si olan bireylerde, solunum egzersizleri, davranışsal terapi ve pelvik taban rehabilitasyonuna eklendiğinde, intravajinal ejakülasyon gecikme zamanında daha fazla artış sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Premature ejaculation (PE) is defined as an intravaginal ejaculation latency time (IELT) of less than 60 seconds and seen the most common sexual dysfunction among men. The aim of the this study is to investigate the effect of diafragmatic breathing exercises on men who have PE. Sixty two men with PE aged between 20/45 years were included in the study and randomly divided into two groups. Group I (n=31) and Group II (n=31) received behavioral therapy and pelvic floor rehabilitation for 8 weeks, 3 days a week, 2 times a day. As well as behavioral therapy and pelvic floor rehabilitation, breathing exercise was given to Group I for each day, 2 sessions a day, at least 10 times per session, for 8 weeks. The treatment protocol includes behavioral therapy and pelvic floor rehabilitation was applied in 4 steps. Evaluations were made by a blinded evaluatorin before treatment and at the end of the 8th week. The IELT were calculated with stop watch, pelvic floor muscle contraction force variability (US S) and endurance (US E) were evaluated with ultrasound, and changes in the autonomic nervous system (RMSSD, PNN50, LF Power, HF Power, LF/HF) were evaluated with Elite-HRV device. Twenty nine (mean age=31.4±6.5) in Group I and 30 (mean age=31.3±7.6) in Group II (total 59) completed the study. There was no significant difference between the groups in terms of demographic characteristics and pre-treatment IELT (p˃0.05). At the end of 8 weeks, there was a significant difference in all measurement parameters, except LF/HF (all p=0.000). When the changes were compared before and after treatment, IELT (p=0.016), RMSDD (p=0.000), PNN50 (p=0.001), LF Power (p=0.001), HF Power (p=0.006), US S (p=0.000), US E (p=0.000) were significant in favor of Group I. In conclusion, individuals with PE, when diafragmatic breathing exercises added to behavioral therapy and pelvic floor rehabilitation, showed a greater increase in IELT.