Ağaç türlerine göre suda çözünen emprenye maddelerinin yıkanma özellikleri
  1. Tez No: 78992
  2. Yazar: AYBEN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN VURDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yıkanabilirlik, Tanalith C, Emprenye, Sarıçam, Göknar, Kestane, Kayın, Leaching, Tanalith C, Impregnation, Scotch pine, Fir, Chestnut, Beech
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi AĞAÇ TÜRLERİNE GÖRE SUDA ÇÖZÜNEN EMPRENYE MADDELERİNİN YIKANMA ÖZELLİKLERİ Ayben KILIÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan VURDU Ocak 1998, 70 sayfa. Bu çalışmada; dört değişik ağaç türü suda çözünen emprenye maddelerinden Tanalith C-S ile emprenye edilmiş ve yıkanma dereceleri belirlenmiştir. Ayrıca, yeni metodlar denenerek deney süresi kısaltılmaya çalışılmıştır. Sarıçam (Pinus slyvestris L.), Batı Karadeniz Göknarı {Abies bornmüllerana M.), Doğu Kayını (Fagus orientalis L.) ve Anadolu Kestanesi (Castanea sativa M.) % 3'lük Tanalith C-S ile emprenye edilmiştir. 50x25x15, 30x20x10 ve 10x10x10 mm olmak üzere üç değişik boyutta odun örneği hazırlanmıştır. Onüç değişik yöntem uygulanarak odun örneklerine ait yıkanma miktarları belirlenmiştir. mÖZET (devam ediyor) Ağaç türleri arasında en fazla yıkanmanın Sarıçam'da olduğunu göstermiştir. Daha sonra sırasıyla Kayın, Kestane ve Göknar gelmektedir. Boyutlar karşılaştırıldığında, boyutla yıkanma miktarları arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Boyut büyüdükçe yıkanma miktarı artmıştır. En fazla yıkanma 50x25x15 mm, en az 10x10x10 mm'de olmuştur. Yöntemlerde kontrol amacıyla uygulanan mikolojik metod ile vakumlu suda altı saat bekletme metodu aynı sonuçlan vermiştir. Bu iki yöntemi sıcak suda kaynatma metodu izlemektedir. Üç hafta süren mikolojik metod yerine bir haftada sonuçlanan vakumlu suda bekletme (desikatörde farklı sürelerle örneklerin vakum altında bekletilmesi) ya da sıcak suda kaynatma (deney kabında farklı sürelerle örneklerin suda kaynatılması) yöntemlerinden biri seçilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis LEACHING CHARACTERISTICS OF WATER BORNE PRESERVATIVES ACCORDING TO TREE SPECIES Ayben KILIÇ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forestry Industrial Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Hasan VURDU January 1998, 70 pages. In this study, leaching degrees of four different tree species impregnated with Tanalith C-S a waterborne preservative were determined. In addition, by using new methods experiment time was tried to be decreased. Scotch pine, Fir, Beech and Chestnut were impregnated by % 3 Tanalith C-S. Wood samples were prepared in three different dimensions as 50x25x15, 30x20x10 and 10x10x10 mm. Using thirteen different methods leaching of wood samples were determined.ABSTRACT (continued) Leaching results showed that, among four tree species the highest leaching was found in Scotch pine. Leaching was found to decrease in the order of Fir, Chestnut and Beech respectively. When comparing the effect of dimension, it was found that there is a linear relation between leaching and sample dimensions. The eluted preservative increased by the increase of sample dimension. Highest leaching occured in 50x25x15 mm. As for the methods, when using mycological method as a control method the same result was obtained by treating under vacuum-water for six hours. These two methods were followed by hot water exposing. It is concluded that, instead of 3 week mycological method, 1 week hot-water method (boiling the samples for different periods of time) or vacuum-water method (exposing the samples for different periods of time under vacuum) can be used.