Siyasal iletişimde Metaverse'ün kullanılma potansiyeli: Fırsatlar ve tehditler
Potential of using the Metaverse in political communication: Opportunities and threats
- Tez No: 789986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, Metaverse'ün Potansiyel Kullanım Alanları, Metaverse'ün Siyasi Partiler için Sunduğu Fırsatlar ve Tehditler, Siyasal İletişim, Dijital Medya, Metaverse, The Potential Useage Areas of Metaverse, Threats and Opportunities of Metaverse for Political Parties, Political Communication, Digital Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Siyasal iletişim, bir siyasal görüşün ya da organın bulunduğu siyasal sistem içerisinde kamuoyunun güvenini ve desteğini sağlamak dolayısıyla iktidar olabilmek için reklam propaganda ve halkla ilişkilerden yararlanarak sürekli bir şekilde gerçekleştirilen tek veya çift yönlü iletişim faaliyetleridir. Siyasal iletişim kavramı insanlığın yönetme iddiasından bu yana var olan ve insanlığın yönetme iddiası var oldukça varlığını sürdürecek olan iletişim sistemidir. Siyasal iletişim yöntem ve gereçleri insanlığın gelişimiyle paralel olarak gelişmiş ve dönüşmüştür. İnternetin günlük yaşamda aktif olarak kullanılması siyasal iletişim kavramının dijital dünyaya taşınmasına neden olmuştur. Siyasi figürler dijital dünyanın imkanlarını kullanarak faaliyet alanlarını genişletmişlerdir. Günümüzde insanların büyük çoğunluğunun dijital medyayı aktif olarak kullanması dijital dünyayı siyasal iletişimde vazgeçilmez bir alan kılmıştır. Günümüzde siyasetçiler, kurumsal ve bireysel olarak Youtube, Facebook, Instagram, Twitter gibi dijital dünyanın önemli platformlarında hesaplarını oluşturarak faaliyetlerini bu platformlara taşımışlardır. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dijital dünyada da önemli gelişmeler meydana gelmektedir. Bu gelişmelerden bir tanesi de ilk kez Neal Stephenson'ın 'Snow Crash' adlı romanında dile getirilen 'Metaverse' yani sanal evren kavramının hayata geçirilmiş olmasıdır. Metaverse ile birlikte kartlar yeniden dağıtılacak, eğitimden eğlenceye, eğlenceden haberleşmeye, haberleşmeden ticari faaliyetlere kadar hayatımızın birçok alanında gelişim ve dönüşüm gerçekleşecektir. Metaverse'ün her alanda gelişimi ve dönüşümü beraberinde getirecek olması Metaverse'ün siyasal iletişim aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağı kullanıldığı taktirde ise ne gibi fırsatlar ve tehditler oluşturabileceği sorusunu sormamıza neden olmuştur. Bu sorunun cevabını bulmak amacıyla Metaverse alanında çalışma yapmış on beş bilişimci ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partilerle yarı yapılandırılmış mülakat sorularıyla veriler toplanılıp, bu veriler içerik analizi ile detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçta mecliste grubu bulunan siyasi partilerin Metaverse gelişmelerini yakından takip ettiği ve bu alanda çalışmalar yaptığı görülmüştür. Bilişimcilerin ve siyasi partilerin ortak kanaati ise Metaverse'ün siyasal iletişim aracı olarak kullanılabileceği fakat Metaverse'ün mevcut halinin birçok eksiklik ve güvenlik tehdidi barındırdığıdır. Bu eksiklikler giderildiğinde ve güvenlik açıkları kapatıldığında Metaverse her alanda olduğu gibi siyasal iletişim alanında da aktif bir şekilde kullanılabilme potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Political communication is one or two-way communication activities that are carried out continuously by using advertising, propaganda and public relations in order to gain the trust and support of the public in the political system where a political view or organ exists, and thus to gain power. The concept of political communication is a communication system that has existed since humanity's claim to rule and will continue to exist as long as humanity's claim to rule exists. Political communication methods and tools have developed and transformed in parallel with the development of humanity. The active use of the Internet in daily life has led to the transfer of the concept of political communication to the digital world. Political figures have expanded their fields of activity by using the possibilities of the digital world. Today, the active use of digital media by the majority of people has made the digital world an indispensable area of political communication. Today, politicians, institutionally and individually, have created their accounts on important platforms of the digital world such as YouTube, Facebook, Instagram, and Twitter and carried their activities to these platforms. With the rapid development of technology, important developments occur in the digital world. One of these developments is the realization of the concept of 'Metaverse', that is, a virtual universe, which was first mentioned in Neal Stephenson's novel 'Snow Crash'. With Metaverse, cards will be redistributed, and development and transformation will take place in many areas of our lives, from education to entertainment, from entertainment to communication, and from communication to commercial activities. The fact that Metaverse will bring development and transformation in every field has caused us to ask the question of whether the Metaverse can be used as a political communication tool, and what opportunities and threats it can create if used. In order to find the answer to this question, data were collected with semi-structured interview questions with fifteen IT experts who worked in the field of Metaverse and political parties with groups in the Turkish Grand National Assembly, and these data were analyzed in detail with content analysis. As a result, it has been seen that the political parties with groups in the parliament closely follow the developments in Metaverse and work in this field. The common opinion of informatics and political parties is that Metaverse can be used as a political communication tool, but the current state of Metaverse contains many deficiencies and security threats. When these deficiencies are eliminated and security gaps are closed, Metaverse has the potential to be used actively in every field as well as in the field of political communication.