Sağlıklı ve ulkus kornealı tek hörgüçlü develerde gözden alınan swaplarda mikrobiyolojik incelemeler ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Studies on eye affections among HEALTY camels and camels with ulcus cornea:Bacteriological studies and treatment outcome
  1. Tez No: 790096
  2. Yazar: MEHMET TOKALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUH KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel identifikasyon, kornea, mikrobiyal flora, tek hörgüçlü deve, ulkus kornea, Bacterial identification, cornea, dromedary camel, microbial flora, ulcus cornea
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırma sağlıklı ve ulkus kornealı develerde mikrobiyolojik incelemeler ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Büyük Hayvan Kliniklerine getirilen ve İncirliova ilçesinde bulunan deve çiftliklerine yapılan ziyaretler sonucunda farklı yaş, kilo ve cinsiyette 10 adet ulkus kornealı, 20 adet sağlıklı deve kayıt altına alındı. Develerin zapt-ı raptı sağlandıktan sonra göz kapakları kuru selüloz kağıtla dikkatlice silinip ayrıldı. Ardından steril pamuklu çubuklarla alt konjuktival keseden örnek alındı. Steril çubuklar, içerisinde besiyeri bulunan kaba yerleştirildi. Tekniğe uygun şekilde alınan swap örnekleri uygun koşullarda ilgili birime gönderildi. Bulgular: Alınan anamnez bilgilerine göre hastaların eşgali ve klinik belirtilerin ortaya çıkış sebebi belirlendi. Etiyolojik faktörlerin en başında güreşe bağlı travma yer aldı. İnspeksiyonda hayvanların genel durumları, gözde şekillenen belirtiler değerlendirildi. Hastalarda şiddetli blefarospazm, epifora, konjunktivitis, konjunktival ödem, korneal opasite artışı, mukopurulent akıntı, konjuktival hiperemi, fotofobi ve iris prolapsusu saptandı. Vakaların 9'unda epifora; 8'inde blefarospazm; 6'sında konjuktival hiperemi, korneal opasite artışı, konjuktivitis ve fotofobi; 4'ünde konjuktival ödem ve vaskülarizasyon; 1'inde mukopurulent akıntı ve 1'inde iris prolapsusu ile karşılaşıldı. Diğer hayvan türlerinde de görüldüğü gibi develerde de ulkus kornea vakalarının klinik belirtilerinin benzer olduğu kanısına varıldı. Hasta develerin %40'ında derin ulkus kornea, %60'ında ise yüzlek ulkus korneaya saptandı. Çalışmamızda kullanılan 20 adet sağlıklı deve için normal mikrobiyal flora; 10 adet ulkus korneaya sahip deve için ise hastalığa sebep olan bakterilerin araştırılması amaçlandı. Bu sebeple toplam 30 adet deve için sağ ve sol göz olmak üzere herhangi bir ilaç uygulanmadan besiyerli swap kullanılarak numuneler toplandı. Toplanan numuneler saklama koşullarına uygun bir şekilde ilgili birimlere gönderildi. Normal oküler florada, Corynebacterium spp., Koagülaz Pozitif Staphilococcus, Bacillus spp., Koagülaz Negatif Staphilococcus ve Moraxella spp. gibi bakteri türleri yaygın olarak tanımlandı. Ulkus korneaya sahip develerden toplanan numunelerden elde edilen en yaygın bakteri türü ise Koagülaz Negatif Staphilococcus oldu. 1 adet devede spesifik bir tür olarak Plesiomonas Shigelloides tanımlandı. Ayrıca 1 adet devede ise mantar türü olan Candida spp. tanımlandı. Sonuç: Sonuç olarak yöremizdeki sağlıklı develere ait göz mikroflorası ve hem de patojen mikroorganizmalar izole ve identifiye edilerek çıkan sonuçların meslek pratiğine katkı sağlaması ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out with the aim of evaluating the microbiological examinations and treatment results in healthy camels with ulcus cornea. Material and Methods: As a result of the visits to the camel farms in İncirliova district, which were brought to Aydın Adnan Menderes University Veterinary Faculty Surgery Department Large Animal Clinics, 10 healthy camels of different ages, weights and genders and 20 healthy camels were recorded. After the camels were restrained, their eyelids were carefully wiped with dry cellulose paper and separated. Then, a sample was taken from the lower conjunctival sac with sterile cotton swabs. Sterile swabs were placed in a container containing the medium. Swap samples taken in accordance with the technique were sent to the relevant unit under appropriate conditions. Results: According to the anamnesis information obtained, the symptoms of the patients and the cause of the clinical symptoms were determined. Wrestling-related trauma was at the top of the etiological factors. In the inspection, the general conditions of the animals and the symptoms in the eyes were evaluated. Severe blepharospasm, epiphora, conjunctivitis, conjunctival edema, increased corneal opacity, mucopurulent discharge, conjunctival hyperemia, photophobia and iris prolapse were found in the patients. Epiphora in 9 of the cases; blepharospasm in 8; 6 had conjunctival hyperemia, increased corneal opacity, conjunctivitis and photophobia; conjunctival edema and vascularization in 4; Mucopurulent discharge was encountered in 1 patient and iris prolapse in 1 patient. As seen in other animal species, it was concluded that the clinical signs of ulcus cornea cases were similar in camels. Deep ulcus cornea was detected in 40% and superficial ulcus cornea in 60% of the sick camels. Normal microbial flora for 20 healthy camels used in our study; It was aimed to investigate the bacteria causing the disease for 10 camels with ulcus corneas. For this reason, samples were collected by using medium swab without applying any drug, for a total of 30 camels, right and left eyes. The collected samples were sent to the relevant units in accordance with the storage conditions. In normal ocular flora, Corynebacterium spp., Coagulase Positive Staphilococcus, Bacillus spp., Coagulase Negative Staphilococcus and Moraxella spp. Bacterial species such as the most common bacterial species obtained from samples collected from camels with ulcus cornea was Coagulase Negative Staphilococcus. A specific species, Plesiomonas Shigelloides, was identified in 1 camel. In addition, Candida spp., a type of fungus, was found in 1 camel defined. Conclusion: As a result, it is hoped that the results obtained by isolating and identifying the eye microflora of healthy camels in our region, as well as pathogenic microorganisms, will contribute to professional practice.